FIN
Näytä Poimuri

Poimurin avulla voit pyytää lisätietoa lajista sähköpostiisi.

Lajimaatti
Eikö tämä olekaan sinun lajisi? Klikkaapa yllä olevaa banneria, niin Lajimaatti auttaa etsimisessä.

Katso yllä olevasta bannerista näkymä tatameille.

Linkkejä

Tapanilan Erän karatejaosto
Suomen karateliitto

Karatea tiloissamme järjestää urheiluseura Tapanilan Erä. Lisätietoja harjoitusajoista ja lajin aloittamisesta löydät Tapanilan Erän karatejaoston sivulta ja sähköpostilla osoitteesta erankarate@gmail.com

Karate

Karate on sekä urheilulaji että itsepuolustusmenetelmä. Kaikenikäiset voivat harrastaa karatea, sillä fyysisen kehityksen lisäksi laji kasvattaa harrastajaansa myös henkisesti.

Karaten ja muiden budolajien juuret löytyvät Kaakkois-Aasiasta, jossa munkit joutuivat kehittämään aseettomia taistelutaitoja, koska heiltä oli aseiden käyttö kielletty. Munkkien taistelutaito kehittyi edelleen saaden nimen Shaolin, mutta nykyään karate tarkoittaa "tyhjää kättä".

Tasapaino, nopeus ja taito ovat karatessa ensisijaisen tärkeitä. Karatessa on runsaasti itsepuolustustekniikoita, mutta tavoitteena on, ettei taitoja tarvitse käyttää vaan uhkaavista tilanteista selvitään muilla keinoin.

Karate on suosittu kilpaurheilulaji. Ottelijat saavat pisteitä tehokkaista ja puhtaista lyönneistä ja potkuista. Hyökkäykset päähän pysäytetään juuri ennen vastustajaan osumista, jotta vammoilta vältyttäisiin.


Harrastajaprofiili/ Sami Sutinen

1. Nimi, ikä, laji
Sami Sutinen, 15v, karate.

2. Kuinka kauan olet harrastanut karatea?
Olen harrastanut karatea hieman yli 10 vuotta.

3. Kuinka usein käyt treeneissä?
Jos olen kunnossa treenaan n. 6-7 kertaa viikossa.

4. Onko sinulla muita liikuntaharrastuksia?
Ei ole muita liikuntaharrastuksia, mutta pelailen kavereiden kanssa esim. futista yms.

5. Mikä on paras saavutuksesi karatessa/ urheilussa yleensä?
Paras saavutukseni on karaten PM-pronssi ja toinen kova on suomenmestaruus.

6. Onko sinulla (kisa)tavoitteita tms., joita varten treenaat?
Tällä hetkellä olen treenannut syksyn nuorten MM-kilpailuihin, mutta ei ne ole niinkään minun päätavoitteenani, koska selkä on reistaillut viime aikoina. Suurin tavoitteeni on aikuisten MM-kilpailuista mitali (mieluiten kulta), vaikka niitä saa vielä odottaa. Seuraavat isot kisat nuorten MM-kisojen jälkeen on nuorten EM-kilpailut joten ne ovat seuraavana tavoitteena.

7. Mikä karatetreeneissä on parasta?
Karatetreeneissä parasta on monipuolisuus, haastavuus eli pääsee kokeilemaaan omia rajojaan ja tietenkin se ettei ole liian totista. Toki treenatessa pitää olla tosissaan, mutta pitää muistaa myös hauskuus, jotta motivaatio pysyy. Vaikka se hullulta kuulostaakin, niin tykkään ottaa matsia kovaa ja antaa turpiin, mutta välillä pitää myös itse saada köniin, jotta pysyy maan pinnalla.

8. Millaiselle henkilölle karate sopii?
Karate sopii kaikille. Karatea voi treenata kilpailumielessä tai ihan harraste- ja kuntoliikuntana. Karatessa on kaikennäköisiä kikkoja, karaten matsia eli kumitea, liikesarjoja eli katoja ja ihan perustekniikkaa eli kihonia. Karaten avulla oppii hyvin hallitsemaan itseään. Kuka tahansa voi harrastaa karatea.

9. Mitä karate vaatii harrastajalta?
Karate vaatii intoa ja hyvää mieltä. Plussana on venyvyys ja muu kunto, mutta nuoret ainakin saavat nämä haltuun karatea harrastaessa.