FIN

Tapanilan Urheilukeskus
Erätie 3, 00730 Helsinki
(09) 3507 077
info(at)tapanilanurheilu.fi

Linkit

Tapanilan Urheilutalosäätiö
Harrastettavat lajit
Vuokrattavat liikuntatilat
Vuokrattavat kokoustilat
Yhteistyökumppanit

Urheilukeskus? Erä?

Urheiluseura Tapanilan Erä alkoi v. 1954 rakentaa omaa urheilutaloa Helsingin Olympialaisten innoittamana, mutta rahojen loputtua kiinteistön ylläpitäminen siirtyi vuonna 1960 Tapanilan Urheilutalosäätiölle. Yksityinen säätiö on siten jo yli 50 vuoden ajan vastannut Tapanilan Urheilukeskuksen toiminnasta. 

Onko Erä ja Tapanilan Urheilukeskus sama asia?

Ei ole. Urheiluseura Tapanilan Erä on kuitenkin Tapanilan Urheilukeskuksen tilojen suurin vuokralainen. Urheilukeskuksen tiloissa harrastaa suurin osa urheiluseuran 7 428:sta jäsenestä, jonka johdosta useat kyläläiset kutsuvat Tapanilan Urheilukeskuksen tiloja Eräksi. 

Hyvänä muistisääntönä on, että Tapanilan Urheilukeskus vastaa osaltaan tilojen ylläpitämisestä ja kehittämisestä, kun taas urheiluseura Tapanilan Erä vastaa tiloissa harrastettavista ohjatuista liikuntapalveluista. Urheiluseura tarjoaa palvelujaan myös muualla, mm. lähialueen kouluilla.

Helsingin Mailapelikeskuksen suurin vuokralainen on urheiluseura Pustolan Urheilijat ry.

Kuinka montaa lajia urheilukeskuksessa harrastetaan?

Lähes 80:tä lajia. Urheilukeskuksen Tapanilan kolmessa rakennuksessa sekä Helsingin Mailapelikeskuksen tiloissa on mahdollista poimia omansa Suomen monipuolisimmasta sisäliikuntalajien ja -jumppien valikoimasta.  

Kuka omistaa Tapanilan Urheilukeskuksen?

Ei kukaan. Tapanilan Urheilukeskuksen toiminnasta vastaa yksityinen Tapanilan Urheilutalosäätiö, joka on perustettu vuonna 1960. Tuolloin urheiluseura Tapanilan Erän aloittama urheilutalohanke (ja koko seura) oli joutua konkurssiin, ja säätiö perustettiin talohankkeen saattamiseksi loppuun. 

Säätiön ylin hallintoelin on isännistö, joka valitsee säätiön hallituksen ja valvoo sen toimintaa. Säätiötä ei siten omista kukaan, eikä tuottoja jaeta omistajille, vaan kaikki vuoden aikana saadut tuotot käytetään toiminnan ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Paljonko urheilukeskuksessa käy vieraita vuosittain?

1,3 miljoonaa käyttötuntia vuodessa Tapanilan ja Puistolan toimipisteissä. Suurin osa tuntimäärästä kertyy vakioharrastajien vierailuista, mutta yksittäisiä vieraita käy vuosittain yli 200 000.

Onko Tapanilan Urheilukeskus vain urheiluseura Tapanilan Erän talo?

Ei ole. Tapanilan Urheilukeskuksen suurin tilojen vuokraaja on urheiluseura Tapanilan Erä, joka vastaa yli 95 % kaikesta vakiovuorotoiminnasta. Tiloja vuokrataan kuitenkin kaikille seuroille, yhteisöille ja yksityishenkilöille.

Voinko ostaa Tapanilan Urheilukeskuksen toimipisteistä tai verkkokaupasta jumppalippuja?

Et voi ainakaan toistaiseksi. Tapanilan Urheilukeskukseen tarjoamaa ohjattua toimintaa on  keilahallissa, kuntosalilla, kiipeilykeskuksessa ja jousiammuntahallissa. Muu ohjattu toiminta on joko urheiluseura Tapanilan Erän tai muiden palveluntarjoajien tarjoamaa. 

Kumppanimme myyvät itse omia palvelujaan, mutta urheilukeskuksen tavoitteena on laajentaa verkkokauppa kattamaan myös heidän palvelunsa. Siten asiakkaat toivottavasti mahdollisimman pian saavat ladattua myös jumppapalveluja ym. älykortilleen vaivattomasti ja kellonajasta riipumatta.

Mitä Tapanilan Urheilukeskuksen logo esittää?

Erätalon kattotuoleja. Logoon on kuvattu urheilukeskuksen vanhimman rakennuksen, 1960-luvulla valmistuneen Erätalon, kattotuolit, sillä ne olivat useamman vuoden kyläläisten ihmeteltävinä rakennustöiden pysähdyttyä rahanpuutteeseen. Urheilukeskuksen logon nykyversion on tehnyt tapanilalainen taiteilija Leena Airikkala.

Mikä oli Leo Jokelan merkitys Tapanilan Urheiluseurassa ja urheiluseura Tapanilan Erässä?

Korvaamaton; ilman Jokelaa Tapanilan Urheilukeskus ei olisi sitä, mitä se on tänä päivänä. Liikuntaneuvos Leo Jokela oli näkemyksellinen ja idearikas persoona, joka toimi hellittämättä sekä Tapanilan Urheilukeskuksen että urheiluseura Tapanilan Erän toimintojen kehittäjänä. 

Jokela teki toiminnallaan ja päätöksillään mahdolliseksi sekä Tapanilan Urheilukeskuksen kasvun Suomen suurimmaksi sisäliikuntakeskukseksi, että urheiluseura Tapanilan Erän kehittymisen Suomen suurimmaksi urheiluseuraksi. Jokelan rintakuva on syystä pronssiin valettuna kunniapaikalla urheilukeskuksen hallintokerroksessa.

Mitä sinä haluaisit tietää?

Lähetä kysymyksesi alla olevalla lomakkeella. Vastaamme sinulle henkilökohtaisesti, ja liitämme kysymyksesi vastauksineen myös tälle sivulle. Muista painaa lomakkeen lopussa olevaa "Lähetä"-painiketta.

Nimi
Puhelinnumero
Sähköposti (et voi lähettää lomaketta ilman sähköpostiosoitetta)
Kysymyksesi liittyen Tapanilan Urheilukeskuksen toimintaan.