Tapanilan Erä perustettiin lähes 90 vuotta sitten, syyskuun 6. päivänä 1933. Perustavassa kokouksessa seura liittyi viiteen Suomen Voimistelu- ja Urheiluliiton alaiseen lajiliittoon: urheilu-, hiihto-, pesäpallo-, pyöräily-, poikaurheilu- ja jalkapalloliittoon. Nyt Tapanilan Erän jäsenmäärä on vakiintunut noin 5000 aktiivisen liikkujan joukoksi. Tapanilan Erässä on nyt ryhmä- ja harrasteliikunnan, koululaisten iltapäivätoiminnan ja nuorisotalotoiminnan lisäksi 10 lajijaostoa. Tapanilan Erä on aina ollut monilajiseura ja sitä se tulee olemaan myös tulevaisuudessa. Vuodesta 2018 asti Tapanilan Erän toiminnanjohtajana toiminut Kirsi Johansson on ylpeä perinteikkään seuran historiasta. ”Kaikki alkoi näiltä kulmilta ja pitkä tie on kuljettu tähän asti. Olemme ylpeitä siitä, että olemme ennen kaikkea kaiken ikäisten ihmisten monilajiseura, joka tarjoaa liikunta- ja urheilumahdollisuuksia matalan kynnyksen ryhmistä aina kilpaurheiluun saakka.”
Juhlavuosi on erityisen tärkeä Johanssonille, joka ymmärtää perinteiden merkityksen. Historian lehdiltä hän haluaa nostaa esiin näin juhlavuotena, Tapanilan Erän entisen puheenjohtajan ja Tapanilan Urheilukeskuksen toiminnanjohtajan, edesmenneen Leo Jokelan suuren työn: ”Itse olen aina ajatellut niin, että jos ei tunne historiaa niin ei voi katsoa eteenpäin. Meiltä löytyy seurasta useita henkilöitä, jotka ovat tehneet valtavasti töitä seuran eteen. Itselleni Leo Jokela on ollut iso esikuva. Häneltä opin paljon työn teon arvostuksesta ja arvomaailmasta. Lisäksi hän oli järjetön innovaattori ja toivon että nämä arvot eivät täältä koskaan katoa.”
Johanssonin ei ole itse tarvinnut historian sivuja sen enempää opiskella, sillä hän on itse ollut mukana Tapanilan Erän toiminnassa jo 46 vuotta. Johanssonin taival alkoi 9-vuotiaana yleisurheilutreeneistä ja tämän jälkeen hän on toiminut seurassa erinäisissä valmennusrooleissa, liikunnanohjaajana, liikuntapäällikkönä ja viimeisimpänä toiminnanjohtajana. Hän oli myös yhdessä Leo Jokelan kanssa käynnistelemässä Suomen ensimmäisen liikunnallisen iltapäiväkerhon toimintaa. ”Tässä on nähty kaikenlaista vuosien varrella. Tällä hetkellä työskentelen kokonaisvaltaisesti seuran kehittämisen parissa, mutta viime vuodet ovat olleet haasteellisia tässä mielessä. Koronan myötä kaikki resurssit menivät kulujen kanssa taisteluun ja pahimmillaan kaikki seuran päätoimiset työntekijät olivat lomautettuina. Viime keväänä oltiin pitkästä aikaa siinä tilanteessa, että harrastajamäärät olivat lähellä normaalia. Se ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että koronan vaikutukset näkyvät seuran taloudessa vielä vuosienkin päästä.”
Vaikka viime vuodet ovat olleet taloudellisesti harmaita, Johansson kertoo, että töitä paiskitaan entistä enemmän ja suurella intohimolla: ”Mitä enemmän näen, että kaikenikäiset ihmiset liikkuvat ja viihtyvät meillä, sitä tyytyväisempi olen. Saan siitä valtavasti energiaa ja motivaatiota!” Johansson tekee toiminnanjohtajan työn ohessa paljon ryhmätuntien ohjauksia, josta on kummunnut hänelle raivokas halu kehittää myös kokonaisvaltaisesti seuratoimintaa. ”Olen ohjaajana sellainen, että tykkään jatkuvasti ideoida uutta. Tämä toistuu myös kaikessa tekemisessä, halu kehittää toimintaa eteenpäin. Toiminnanjohtajan työ on kokonaisvaltaista työskentelyä koko seuran eteen, yhdessä muiden seuratoimijoiden kanssa. Yksinhän tässä ei kukaan pärjäisi vaan yhteistyössä on kaiken perusta. Yhdessä tätä tehdään koko seurayhteisön voimin.”
Yhteisöllisyys ja jäsenten kuunteleminen kuuluvat vahvasti Tapanilan Erän arvoihin. Myös tasavertaisuus, vastuullisuus, eettisyys ja laadukkuus kulkevat mukana seuran päätöksenteossa ja toiminnassa. ”Näiden arvojen eteen tehdyn työn lisäksi teemme työtä sen eteen, että olisimme mahdollisimman helposti lähestyttävä ja toiminnaltaan läpinäkyvä seura”, korostaa Johansson.
Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että Tapanilan Erä on onnistunut olemaan seura, joka kutsuu luokseen ihmisiä eri ikäryhmistä ja liikuntataustoista. Esimerkiksi senioriliikunta on kasvanut merkittävästi 90-luvulta alkaen, jolloin kyseiselle ikäryhmälle tarjottavia liikuntatunteja oli viisi tuntia viikossa. Nykyään senioreille tarjotaan liikuntatunteja keskimäärin viisi tuntia päivässä. ”Olen ylpeä siitä, että meillä on jäseniä 0–95 ikävuoteen. Haluamme saada näiden kaikkien jäsenten äänen kuuluviin, jotta pystymme viemään toimintaa kokonaisvaltaisesti eteenpäin”, kertoo Johansson.
Seuran tulevaisuudennäkymiä tarkasteltaessa esiin nousee ensi vuodeksi tehtävä uusi strategia, jonka pohjalle koko seuratoiminnan kehittäminen rakentuu. Tulevaa strategiaa Johansson avaa seuraavin sanoin: ”Sen voin jo nyt kertoa, että olemme jatkossakin matalan kynnyksen liikunta- ja urheiluseura. Pyrimme myös reagoimaan liikunnan trendeihin, jotta pystymme pitämään tarjonnan monipuolisena ja sellaisen mitä meidän jäsenemme toivovat. Lisäksi tulemme tekemään muutoksia brändi-ilmeeseemme ja kehittämään viestintää ja markkinointia.”
Vaikka seuran toiminta on ammattimaistunut viimeisten vuosien aikana muun muassa taloushallintoon ja jäsenhallintaohjelmistoon tehtyjen panostuksien myötä, Johansson korostaa, että ilman vapaaehtoisia seuratoiminta ei ole mahdollista, ei nyt, eikä tulevaisuudessa. ”Vaikka maailma muuttuu, niin seuratoiminnalle tulee olemaan aina kysyntää. Se tulee kuitenkin aina huomioida, että tätä toimintaa ei tehdä ilman meidän suurta vapaaehtoisten yhteisöä. Valtava hatunnosto kaikille heille”, kiittää Johansson. Johansson jakaa kiitosta myös seuran hallitukselle ja koko työyhteisölle: ”Meillä on ihana työyhteisö, jonka hyvinvoinnin eteen myös itse pyrin tekemään töitä. Ennen kaikkea töissä täytyy olla kivaa! Lisäksi hallitus ja osa valmentajista tekee tätä työtä puhtaasti rakkaudesta lajiin. Kiitos kaikille heille!”
Tapanilan Erän monipuoliseen lajikattaukseen pääset tutustumaan torstaina 10.8. Avoimet ovet -tapahtumassa! Luvassa monen ikäisten ryhmäliikuntaa, nyrkkeilyä, jujutsua, yleisurheilua, miekkailua sekä voimistelua.