OSALLISTU KANSSAMME ASUNNOTTOMIEN KERÄYKSEEN

Osallistumme Asunnottomien yöhön keräämällä 12.-20.10.2020 tarvikkeita ja lämmikkeitä asunnottomille. Kerätyt tavarat toimitetaan Vailla vakituista asuntoa ry:lle, joka jakaa ne eteenpäin niitä tarvitseville. Tuotteita jaetaan asunnottomien yön sijaan pitkin syksyä tarpeen mukaan.

MITÄ TARVITAAN?

Otamme vastaan lämmittämiä vaatteita, hygieniatuotteita ja kuivasäilytettävää ruokaa. Eniten on tarvetta:

  • käsineille, pipoille, sukille ja alusvaatteille
  • hygieniatuotteista deodoranteille ja puhdistuspyyhkeille, sekä pienissä pulloissa oleville perusvoiteille ja pesuaineille
  • kuivasäilytettävälle ruoalle (esim. säilykkeet)

Alusvaatteiden on oltava käyttämättömiä, mutta muissa riittää kun tuote on ehjä, puhdas ja hyväkuntoinen. Tuothan vain sellaista mitä olisit itsekin valmis käyttämään. Keräys ei siis ole kaatopaikka.

MILLOIN & MINNE?

Keräyspisteemme on kokoushuone 2 Tapanilan Urheilukeskuksen päärakennuksessa (ovi B1). Tuotteet voit tuoda keilahallin aukioloaikoina 12.-20.10.2020 välisenä aikana.

ASUNNOTTOMIEN YÖ 17.10.2020

Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista. Se on kansalaisliike, joka tukee jokaisen perusoikeutta vakituiseen asuntoon ja se kokoaa yhteen asunnottomuustoimijat ympäri Suomea. Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja eri puolilla Suomea. Vuoden teemana on ”Oma koti hurjan kallis”.

Vertailukelpoisia asunnottomuustilastoja Suomesta löytyy vuodesta 1987 alkaen, jolloin asunnottomana oli lähes 19 000 henkilöä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana se kyettiin lähes puolittamaan. Vuonna 2019 Suomessa vailla vakinaista asuntoa oli 4600 ihmistä (v. 2018 lukumäärä oli 5482). Pitkäaikaisasunnottomuus väheni kymmenettä vuotta peräkkäin. Asunnottomien yö -tapahtuma on yksi osa pitkäjänteistä asunnottomuustyötä ja toimintaa, jota Suomessa tehdään.

KORONAKRIISI PAHENTAA TILANNETTA

Koronakriisin seurauksena asunnottomuus tulee todennäköisesti lisääntymään. Ensi talvena moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta. Vuokranmaksuihin tulee häiriöitä, ihmiset velkaantuvat, häätömäärät kasvavat ja ihmisiä jää asunnottomiksi. Tilanne voi olla monelle uusi eivätkä he tiedä, mistä lähteä hakemaan apua. Asumis- ja velkaneuvonnan tarve tulee oletettavasti kasvamaan.

Asunnottomien yön tapahtumissa halutaan tällä kertaa nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli antaa käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni.

Koronavirustilanteen vuoksi osa Helsingin Asunnottomien yö -tapahtumasta järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti, joten ohjelmaa ja paneelikeskusteluja voi seurata kotoa käsin. Toimijat järjestävät mm. hiusten leikkuuta, ruokatarjoilua, vaatejakoa ja yöpymispaikkoja eri puolille kaupunkia.

Tutustu tapahtumaan: www.facebook.com/asunnottomienyo/