Tapanilan Urheilukeskus kiinnittää ohjaus- ja valmennuspuolelleen kaksi Suomen biljardin kärkinimeä. Toinen heistä on vuodesta 2013 asti täysammattilaisena pelannut Jani Siekkinen, joka tulee vetämään ohjauksia yritys- ja koululaisryhmille. Kurssipuolen maestroksi saapuu Heikki Aunio, jolla on lähes 30 vuoden tausta biljardivalmentajana. Nykyään Aunio toimii biljardiliiton valmennus- ja koulutusvastaavana. Lähdimme selvittämään millaiset kaverit liittyvät vahvuuteemme.
Jani Siekkisen urapolku urheilun parissa on varmasti yksi Suomen mielenkiintoisimpia. Siekkinen tavoitteli pitkään ammattilaisuraa jalkapallon puolella, kunnes vakava loukkaantuminen junioriuran loppupuolella vesitti maalivahdin uran jalkapallokentillä. Matka jatkui tästä kilpacheerleadingin puolelle, jossa Siekkinen saavutti Euroopan mestaruuden yhdessä helsinkiläisseura Funky Team Gorillazin kanssa. Vuodesta 2013 alkaen hän on toiminut biljardin täysammattilaisena, joka tavoittelee lajin maailmanmestaruutta. ”Kyllä kirkkain kruunu omalle uralle eli maailmanmestaruus siintää edelleen mielessä. Kaksi vuotta on nyt menty todella hyvällä noin 30 kilpailun vuosirytmillä, joista noin 100 päivää on vietetty ulkomailla. Kysymysmerkkejä vuodelle 2024 luo se, että lajin korkeimmilla organisaatioilla on hieman eripuraa keskenään, ja en voi olla varma missä kilpailuissa tulen itse kilpailemaan tänä vuonna”, kertoo Siekkinen.
Siekkinen pelaa ammatikseen pool-biljardin eri pelimuotoja kuten 8-, 9-, ja 10-palloa sekä straight poolia. Kilpailurytmi on kova lajissa, josta on 2000-luvun aikana tullut urheilumuoto, joka vaatii huipputasolla mielettömän määrän ammattimaisuutta. Lisääntyneet kilpailut tarkoittavat myös sitä, että lajin parissa on myös enemmän täyspäiväisiä ammattilaisia, jotka tavoittelevat kasvavaa palkintorahapottia.
”Itse aloitin ammattilaisuran oikeastaan siinä vaiheessa 2010-lukua, kun lajin ammattimaistuminen oli kovaa vauhtia jo käynnissä. Nykyään biljardin pelaajilla on ravintoterapeutteja, psykologeja, fysioterapeutteja sekä personal trainereita tukemassa kehittymistä. Koska ammattilaisia on paljon, niin erot tehdään usein pienissä asioissa, jotka tapahtuvat usein biljardisalien ulkopuolella. Jopa vanhan liiton yhdysvaltalaispelaajat ovat viimein ymmärtäneet, että elämäntavat on oltava kondiksessa, jotta tässä lajissa voi pärjätä”, painottaa Siekkinen.
Ammattimaisuus näkyy myös kisamatkoilla siinä, että fokus on vain ja ainoastaan biljardissa. ”Paljon on tullut hotellipuuroja nähtyä! Kerran kaverit fiilistelivät, että vitsi kuinka makeeta, kun sä Jani pääset näkemään niin paljon eri mestoja. Homman juoni ei ole kuitenkaan siinä, vaan kaikki toiminta tähtää kisoissa pärjäämiseen”, painottaa Siekkinen.
Yksi tuttu kisamatkojen kohde on Yhdysvaltojen Virginia, jossa Siekkinen on kilpaillut vuodesta 2013 asti joka vuosi. ”Nyt viime reissulla yhdet kisakaverit huikkasivat, että on muuten makea laivastotukikohta satamassa muutaman sadan metrin päässä hotellilta. Olin aivan äimän käkenä, kunnes tajusin, etten ollut kertaakaan vuosien saatossa päässyt hotellilta sinne asti”, naurahtaa Siekkinen.
Yhtenä harjoittelumuotona Siekkinen nostaa esiin myös henkisen valmennuksen merkityksen. Psykologisen puoli Siekkiselle avautui vuonna 2018, kun tulokset kilpakentiltä olivat kaiken kaikkiaan kehnoja ja palkintorahoja ei liikaa kertynyt. ”Päädyin siitä sitten psykologin pakeille ja siitä kehkeytyi lopulta 8 kuukauden hoitojakso, joka vapautti paljon henkisiä lukkoja”, kertoo Siekkinen. Siekkinen mainitsee suurimmaksi motivaation lähteekseen mestaruudet ja tittelit – mitäpä muutakaan ne olisivat miehelle, joka on 6-vuotiaana tehnyt päätöksen siitä, että hänestä tulee ammattilaisjalkapalloilija.
Vaikka ura ei lopulta jalkapallokentillä auennut, niin Siekkinen pääsee kiertämään maailmaa rakastamansa pallopelin parissa. ”Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen lapsuuden haaveeni toteuttanut, vaikkakin toisen pallopelin parissa. Ammatti on välillä henkisestä raskasta, sillä suurimmaksi osaksi tulot koostuvat palkintorahoista, mutta laji antaa myös niin paljon. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin suuntautuneessa kuukauden kestävässä kilpailumatkassa oli kiinni useita tonneja majoituksessa ja lentolipuissa. Lopputulos oli se, että en tehnyt yhdestäkään kisasta penniäkään. Toki kyllähän sponsorit ja biljardivalmennukset tuovat itselleni sivutuloja, mutta niillä ei pitkälle pötkitä”, kertoo Siekkinen.
Yhtenä henkisen valmennuksen työkaluna Siekkisellä on käytössään EMDR-silmäterapia. EMDR-hoidon avulla jumiutunut ja pirstaleinen muistiaines traumaattisesta kokemuksesta alkaa prosessoitua uudelleen, jolloin muiston käsittely helpottuu ja normaali, luonnollinen tapa käsitellä muistoa aktivoituu. Urheilussa terapiamuotoa voidaan käyttää esimerkiksi epäonnistumisen kokemusten käsittelyyn ja niiden nollaamiseen tai itseluottamuksen kohottamiseen. Itse terapiassa hoidettava tuijottaa muoviputkea, jonka sisällä oleva valo stimuloi aivoja. Fyysisen ärsykkeen yhteydessä psykoterapeutti antaa samalla asiakkaalleen terapeuttista hoitoa. ”Olen tehnyt omatoimisesti, ja olemme tehneet terapeutin kanssa EMDR-harjoitteita kilpailujen tiimellyksessä ja hänen vastaanotollaan. Koen, että terapiamuoto on vaikuttanut positiivisesti psykologiseen ajattelumaailmaani”, kertoo Siekkinen.
Terapiassa saatetaan palauttaa esimerkiksi häiritsevä epäonnistumisen tunne takaisin, jotta sen käsittely tulevaisuudessa helpottuisi ja tunteet eivät palaisi mieleen kesken tärkeän kilpailun. ”Välillä terapiassa keho saattaa käydä aika ylikierroksilla – sydän hakkaa ja hikoiluttaa, kun mietin pahaa epäonnistumisen kokemusta. Kuitenkin tunnetilan uudelleen kokeminen auttaa sen neutralisoinnissa”, toteaa Siekkinen.
Ammattilaisuran ohessa Siekkinen tulee tekemään Tapanilan Urheilukeskuksella 1,5 tunnin mittaisia ohjattuja biljardikokeiluita yrityksille sekä koululaisryhmille. Tunneilla lähtökohtana on se, että jokainen osallistuja oppii biljardin ja snookerin säännöt ja saa perusteet kuntoon lyöntitekniikkaan. Lopuksi osallistujat pääsevät myös haastamaan kaverinsa biljardimatsiin.
”Itse olen sen verran paljon takonut lyöntejä sisään ja nähnyt muiden pelaamista, että pystyn antamaan oivat perusvinkit lajiin! Voitte olla myös varmoja siitä, että tunneilla ei mökötetä, vaan lähtökohtana on hauskanpito ja viihtyminen”, reteästä luonteestaan tunnettu Siekkinen letkauttaa.
Vieraanamme käy vuosittain satoja yritysryhmiä viettämässä tyky-, virkistys- ja seminaaripäiviä. Olemme harjaantuneet pitämään huolen eri-ikäisistä ja -kuntoisista ryhmistä, isoista ja pienistä! Valikoimassamme on yli 50 ohjattua palvelua, kokous- ja saunatiloja, ravintolapalveluista ja lisäksi hyvinvointiluentoja ja työyhteisövalmennusta! Biljardin lisäksi aktiviteettivalikoimasta löytyy kevyitä, ei-liikunnallisia lajeja, vauhtia porukalla, rentoja jumppia, sykettä nostavia treenejä, kamppailulajeja, tanssitunteja, rentoa tekemistä, kehoa ja mieltä virkistäviä lajeja sekä omaehtoista tekemistä. Lisäksi tältä sivulta löydät myös kokous- ja saunatilamme.
Pyydä tarjous ohjatusta biljarditunnista tai muista virkistyspäivien palveluista ryhmällesi: myyntipalvelu@tapanilanurheilu.fi
Snookerkursseista vuonna 2024 vastaa yli 30 vuotta sitten biljardiuransa aloittanut Heikki Aunio, Suomen biljardiliiton valmennus- ja koulutusvastaava. Auniolla on vuosikymmenten kokemus biljardin alkeisopetuksesta aina kilpailuvalmennuksiin saakka. Hän toimii yksityisyrittäjänä biljardivalmennuksen parissa sekä siviilityössään Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksessa monessa eri roolissa lasten ja perheiden kanssa.
Lisäksi hänellä on vuosikymmenten kokemus biljardin alkeisopetuksesta aina kilpailuvalmennukseen saakka. ”Olen aina ollut myös kiinnostunut myös pedagogisesta puolesta, ja siitä kertoo oma siviiliammattikin. Intohimo valmennusta kohtaan syttyi heti parin vuoden ahkeran lajin harrastamisen jälkeen ja sille tielle jäätiinkin, vaikka kokemusta myös kilpakentiltä on kertynyt rutkasti”, kertoo Aunio.
Jo uran alkuvaiheissa Aunion kiinnostus suuntautui esimerkiksi siihen, kuinka muut pelaajat lyövät ja kuinka he käyttäytyvät biljardipöytien ääressä. Voittaminen oli hänelle toissijaista ja keskiössä oli enemmänkin lyöntitekniikoiden ja asentojen hiominen.
Aunio näkee biljardin lajina, jossa merkittävässä roolissa on kehon luonnollisen liikkeen seuranta, jatkuva aivotoiminta, taktinen ajattelu ja todennäköisyyslaskenta: ”Kaiken kaikkiaan biljardi on teknistaktinen laji, jota ohjaa henkiset ominaisuudet. Pelaajat käyvät psyykkistä shakkia itsensä ja vastustajan kanssa. Tästä kertoo se, että ottelun aikana sykealueet voivat monilla pelaajilla olla jopa 120–140 välillä, myös silloin istuessaan, kun odottavat vuoroaan toisen pelaajan ollessa vuorossa.”
Biljardi on myös laji, jossa matemaattinen osa-alue on läsnä ja biljardia onkin käytetty työkaluna laskujen ja geometrian opiskeluun kouluissa. Kilpailutilanteissa matemaattisista osa-alueista nousee taas esiin todennäköisyyslaskenta, jota pelaajat tekevät oman päänsä sisällä taukoamatta kesken kilpailun. ”Kilpailutilanteissa laskutoimituksia tehdään, kun mietitään milloin kannattaa jättää vastustajalle tiettyjä palloja”, kertoo Aunio.
Aunio korostaa, että biljardi lajina taipuu moneen: ”Jollekin se voi olla sosiaalinen tapahtuma ja fiilistelyä hyvien ystävien kanssa, jolloin pelin kululla ei ole niin suurta merkitystä. Toisille taas henkilökohtainen harrastus, jonka kiehtovien ja keskittymistä vaativien harjoitteiden pariin voidaan upottautua keskellä arkea. Sitten se voi olla kilpaurheilua ja ammatti, joka tarjoaa lukemattoman määrän teknisiä, taktisia, fyysisiä ja psyykkisiä harjoitteita. Paljon ihmisenä kasvamista”, painottaa Aunio.
Auniolle itselleen se on jossain vaiheessa ollut tätä kaikkea: ”Itse olen lopulta huomannut, että laji on tuonut valtavasti merkityksellisyyttä elämääni kaikkine ystävineen, kokemuksineen ja biljardin parissa tehtyjen matkojen myötä. Lajin on harrastajalleen juuri sitä mitä hän haluaa ja vääriä tapoja harrastaa ei ole. Nautin myös siitä, että biljardi on tasa-arvoinen laji. Säännöt ja välineet ovat kaikille samat. Siis todellakin ihan kaikille eli lapsille, nuorille, aikuisille, vanhuksille, liikuntarajoitteisille, kehitysvammaisille, ikään, kokoon, sukupuoleen ja sosiaaliseen taustaan katsomatta”, painottaa Aunio.
Ensimmäinen 16.1.2024 Tapanilan Urheilukeskuksella järjestettävä snookerin kurssi on jo täyteen varattu, mutta suuren kysynnän vuoksi seuraavat kurssit järjestetään 6.2.2024 ja 5.3.2024 klo 18–20. Kursseja on myös tulossa lisää kevään aikana. Itse snookerin kurssiin kuuluu sääntöjen, etiketin sekä lyöntiasennon harjoittelua, pallon lyömistä ja lisäksi tähtäämistä. ”Tavoitteena on se, että seuraavan kerran kun kurssilla ollut ihminen näkee biljardipöydän, hän pystyy niillä tiedoilla ja taidoilla harrastamaan lajia koko loppuikänsä”, kertoo Aunio.
Ilmoittautumiset helmikuun kurssille 30.1.2024 mennessä sähköpostilla osoitteeseen biljardivalmennus@gmail.com. Snookerkurssin hinta aikuiselle 48,90 €/hlö ja 10–17-vuotiaalle juniorille 24,90 €/hlö.