Perinteikäs seura, joka palvelee harrastelijoita ja kilpaurheilijoita laadukkaalla valmennuksella

Tiesitkö, että säilämiekkailun kotimaan ykkösseura, jonka harjoituksiin matkataan jopa Hämeenlinnasta asti löytyy Tapanilan Urheilukeskukselta. Tapanilan Erän miekkailujaosto on yksi Suomen perinteikkäimmistä ja suurimmista miekkailuseuroista ja seuran jäsenistöstä löytyy niin juniori-ikäisiä harrastelijoita, kuntoilijoita, kuin myös maailmalla mainetta niittäneitä kilpaurheilijoita. Eri tasoiset ja ikäiset harjoittelevat yhdessä, minkä ansiosta ilmapiiri harjoituksissa on avoin. Tapanilan erän miekkailujaoston toiminnasta vastaa Olli Mahlamäki, joka on voittanut säilämiekkailun Suomen mestaruuden huimat 11 kertaa. Hänellä on kokemusta myös kansainvälisiltä areenoilta ja menneiden vuosien aikana hän on kiertänyt useita Maailman- ja Euroopanmestaruuskilpailuja, sekä ottanut osaa säilämiekkailun maailmancupiin. ”Onhan se todettava, että pitkä ura on takana miekkailun parissa, mutta intoa ja rakkautta lajia kohtaan se ei ole vähentänyt, vaan pikemminkin päinvastoin. Viime vuosina keskittyminen on suuntautunut enemmän valmennukseen”, kertoo Mahlamäki.

Valmennusmetodeihin haettu vaikutteita Unkarista

Mahlamäki toimii miekkailujaoston valmennustiimissä yhdessä Samuli Korpimäen, Sara Salmisen ja Tommi Högmanin kanssa. Kovat ovat myös valmennustiimin meriitit: Salmiselta löytyy useista Suomen mestaruuksia ja Korpimäki on ehkäpä parhaiten koulutettu säilävalmentaja kotimaassa. Keväällä 2022 Korpimäki kävi FIE:n 3 kuukautta kestävän valmentajakoulutuksen Unkarissa, jonka myötä seuran valmennusmetodit hiottiin kansainväliselle huipputasolle. ”Olen iloinen, että päätin lähteä kyseiselle koulutukselle, kun se silloin työn ja opiskeluiden puolesta oli mahdollista. Siinä elettiin kolme kuukautta aikamoisessa miekkailukuplassa, kun koulutuspäivät kestivät keskimäärin 6–7 tuntia. Siihen päälle vielä se, että ympärillä oli vapaa-ajallakin miekkailuun intohimoisesti suhtautuvia henkilöitä, joiden kanssa tuli näkemyksiä vaihdettua”, kertoo Korpimäki.

Mutta mitä kaikkea Korpimäelle jäi käteen koulutuksesta ja miten unkarilainen miekkailukulttuuri eroa kotimaan kulttuurista? ”Erityisen tärkeää on se, että pystyn nyt argumentoimaan valmennettavilla sen miksi mitäkin tiettyä harjoitusta tehdään. Kun perustelut ovat kunnossa, niin valmennettavien motivaatio ja into kasvaa. Kaiken kaikkiaan unkarilainen miekkailukulttuuri on hyvin tekniikkapainotteista ja erityisesti jalkatyölle annetaan arvoa. Sitä oppia on jalostettu myös Unkarin reissun jälkeen meidän treeneissämme, painottaa Korpimäki.

Mikä säilämiekkailu ja kenelle se sopii?

Miekkailua harrastetaan kolmella eri aseella, jotka eroavat toisistaan jonkin verran. Aseita ovat kalpa, säilä ja floretti ja kaikki nämä ovat myös olympialajeja. Yhteistä lajeille on ainakin se, että tuomarit jakelevat komennuksia ranskan kielellä, jota kuulee myös Erän treeneissä. Tapanilan Erän miekkailujaosto keskittyy kuitenkin puhtaasti säilämiekkailuun, joka on ainut miekkailulaji, jossa saa lyödä ja se on siksi nopein ja räjähtävin. ”Säilämiekkailussa on helpompaa osua ja siinä on vaikeampi puolustaa. Lisäksi säilän säännöt suosivat hyökkääjää, jolloin käytännössä molemmat miekkailijat ottelun alkaessa lähtevät aggressiivisesti hyökkäämään. Näin ollen yksi piste kestää yleensä sekunnista kymmeneen sekuntiin. Tässä lajissa ei siis paljoa kyttäillä”, kertoo Mahlamäki.

Säilämiekkailu saattaa kuulostaa asiaan vihkiytymättömälle jopa hieman vaaralliselta, vaikka se ei sitä missään nimessä ole. Säilämiekat eivät ole teräviä ja suojavarusteet ovat suunniteltu niin, että ne kestävät kovemmatkin iskut. ”Täytyy muistaa, että vaikka miekkailu on tiukka kaksinkamppailulaji, niin siinä ei pyritä vastustajan vahingoittamiseen. Varusteet ovat vankkaa tekoa ja ensimmäisen vuoden ajan meillä voi harrastaa lainavälineillä. Nilkan nyrjähdyksiä toki sattuu, mutta niitä sattuu kaikessa urheilussa”, korostaa Mahlamäki.

Säilämiekkailu tunnetaan erityisesti lajina, joka kehittää koordinaatiota, räjähtävää voimaa ja kylmähermoisuutta sekä henkistä vahvuutta. Monet lajia harrastavat ovatkin huomanneet, että kilpailutilanteissa henkisellä kantilla on iso merkitys. Mahlamäki painottaa, että laji sopii eri ikäisille ja eri tasoisille: ”Voit laittaa Suomen mestarin harjoittelemaan aloittelijan kanssa ja siinä korkeintaan aloittelijan ego kokee kolauksen. Ketään ei meillä pakoteta kilpailuun, mutta siihen on täällä erinomaiset mahdollisuudet. Pääpainopiste meidän seurassamme on kuitenkin nuorissa!”

Harjoittelua autotallissa ja tavoitteena olympialaiset 2032 – seuran nuoret puhkuvat intoa

Seuran kilparyhmästä löytyy tällä hetkellä monia kovan luokan säilämiekkailijoita. Yksi heistä on Michelle Niemistö, joka voitti tänä vuonna 17-vuotiaana SM-kultaa säilämiekkailun naisten sarjassa. Niemistö on nuorempana juniorina harrastanut useaa eri lajia, mutta lopulta säilämiekkailu ja erityisesti sen monipuolisuus vei mukanaan. ”Kun lajin aloitin, olin kieltämättä vielä aika kehnolla tasolla, mutta lajin monipuolisuus sai minut jatkamaan harjoittelua ja nyt voinkin sanoa, että kehitystä on tullut”, kertoo Niemistö.

Vaikka Niemistön mukaan 60 prosenttia urheilusta koostuu itsevarmuudesta ja 40 prosenttia taidosta, on hän myös kova harjoittelemaan. ”Erityisesti jalkatyötä, joka on oma vahvuusalueeni, on tullut vuosien saatossa harjoiteltua aika paljonkin. Minulta löytyy autotallista treenitila, joten pääsen harjoittelemaan myös seuran treenien ulkopuolella”, kertoo Niemistö. Seuran nuorten kilpailumenestys ei rajoitu pelkästään Niemistöön, sillä Teemu Raatikainen on ollut mukana alle 20-vuotiaiden maailmancupissa ja Xander Voutilainen alle 17-vuotiaiden Euroopan kiertueella. Voutilainen tähtääkin vuoden 2032 olympialaisiin ja käy Tapanilan Erän miekkailujaoston harjoituksissa Hämeenlinnasta asti.

Alkeiskurssilainen kurssin suoritettuaan valmis miekkailuotteluun

Seuraavat säilämiekkailun alkeiskurssit alkavat 8.1.2024 (minijuniorit) ja 10.1.2024 (nuoret ja aikuiset). ”Alkeiskurssilla tavoite on se, että kurssilainen voi miekkailla täyden ottelun kurssin päätteeksi. Alkuun harjoitellaan liikkeitä ja sääntöjä, jonka jälkeen alamme harjoittelemaan lyöntejä”, kertoo Mahlamäki.

Mahlamäki toivoo myös, että mahdollisimman monelle kurssilaiselle syttyy kipinä säilämiekkailua kohtaan ja harrastus jatkuu myös kurssin jälkeen: ”Kurssien jälkeen alkeiskurssilaisia siirtyy usein harjoitusryhmiin. Harjoitusryhmiä on tarjolla 8–9-vuotiaille minijunioreille, 10–15-vuotiaille nuorille sekä yli 16-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Meiltä löytyy kuitenkin myös harrasteryhmä aikuisille, johon monet ovat liittyneet sen jälkeen, kun lapset ovat aloittaneet harrastuksen. Eli ikään katsomatta toivotamme kaikki tervetulleiksi harrastamaan tätä kiehtovaa lajia!”

Minijuniori-kurssi 8-9v tytöille ja pojille pidetään maanantaisin klo 18-19. Kerran viikossa koko kevään jatkuva kurssi maksaa 100€.

Nuorten ja aikuisten alkeiskurssilla pidetään kahdet harjoitukset viikossa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Alkeiskurssin hinta on nuorilta 200 € ja aikuisilta 240 €. Kurssille tarvitset mukaan sisäliikuntavarusteet, miekkailuvarusteiden laina kuuluu kurssin hintaan. Alkeiskurssimaksuun sisältyy kausimaksu, eli kurssiosuuden päätyttyä treenit jatkuvat samaan aikaan samassa paikassa ilman lisämaksua toukokuun loppuun! Aikuisten alkeiskurssimaksun voi suorittaa myös liikuntaseteleillä / -kortilla. Alkeiskurssimaksun lisäksi laskutetaan koko Tapanilan Erän jäsenmaksu.

Lue lisää alkeiskursseista ja ilmoittaudu mukaan