EräViikinkien junioreiden kevät on ollut pitkä ja menestyksekäs

Useat EräViikinkien juniorijoukkueet taistelivat pitkän Playoff-kevään päätteeksi mitalipeleissä ja useampi pysti jäi koristamaan perinteikkään salibandyseuran palkintokaappeja. P-17 joukkueen mestaruuteen johdattanut kapteeni Wilko Suni on ylpeä seuran junioreista ja omasta joukkueestaan: ”Hienoa, että toimme junioreina menestystä EräViikingeille laajalla rintamalla. Meidän joukkueella oli selkeä tavoite kauden alla ja se oli Suomen mestaruus. Joukkueemme rakentui kauden alla uusiksi ja mukana oli paljon uusia pelaajia ja olimme pelitaidollisesti ja paperilla Suomen kärkeä. Joukkue hitsautui kauden edetessä yhteen ja tätä edesauttoi joukkueemme selkeä arvomaailma, johon kuului muun muassa rehellisyys, yhteisöllisyys ja voitonhalu.”

Edustusjoukkueiden loppusijoituksia korkeimmalla sarjatasolla kelpaakin katsella. P22 Sijoittui neljänneksi, T21 voitti Suomen mestaruuden, P19 voitti SM-pronssia, T18 voitti SM-hopeaa, P17 voitti Suomen mestaruuden, P16 on jutun kirjoitushetkellä finaaleissa, T16 kausi päättyi puolivälieriin ja kruununa kakun päällä P15 voitti ikäluokan mestaruuden. Seuran juniorimenestys rakentuu toiminnanjohtaja Jari Oksasen mukaan erityisesti pitkäjänteiseen ja monipuoliseen työhön, jonka pohja on lyöty seuran strategiaan: ”Itse näen juniorimenestyksen taustalla pitkäjänteisen työn, jonka askelmerkit on leimattu seuramme strategiaan. Toimintaamme ohjaa erityisesti sellaiset arvot kuten laadukkuus, yhteisöllisyys, kunnioittavuus ja vastuullisuus. Näiden pohjalle on hyvä rakentaa menestyksekästä junioritoimintaa. Meillä on todella paljon hyviä pelaajia, jotka näemme vastuunkantajina aikuisten joukkueissa muutaman vuoden päästä.”

Monipuoliset urheilu- ja harrastusmahdollisuudet luovat pohjaa menestykselle

EräViikinkien junioriputki on pitkä, pisimmillään melkein 20 vuoden mittainen, sillä toiminta voidaan aloittaa jo 2–3 vuoden iässä perhesähly-ryhmistä. Seura tarjoaakin tämän lähes 20 vuoden mittaisen matkan aikana harrastusmahdollisuuksia laajalla skaalalla harrasteryhmistä aina edustusjoukkueisiin asti. ”Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan tasoisen ryhmä, jossa lajia pääsee harrastamaan itselleen sopivalla tavalla. On harrasteryhmiä, jossa pidetään hauskaa salibandyn parissa ja kannustetaan liikunnan ja leikkimisen eri muotoihin. Lisäksi pystymme tarjoamaan junioreille erinomaiset kehittymismahdollisuudet huippuvalmennuksessa, jos halukkuutta on tähdätä lajin huipulle. Monipuolisuus on tärkeää, jotta myös menestystä voi tulla”, toteaa Oksanen.

EräViikingit kannustaa nuoria liikkumaan monipuolisesti myös salibandykenttien ulkopuolella. ”Näemme junioreiden monipuolisen harrastuskirjon nimenomaan mahdollisuutena, joka auttaa heitä kehittymään kokonaisvaltaisella tavalla. Tietenkin jossain vaiheessa tulee se tilanne, että ajankäytöllisistä syistä on tehtävä lajivalinta etenkin, jos edustustasolla haluaa lajia harrastaa. Onkin hienoa, että junioreille löytyy myös paljon muita harrastusmahdollisuuksia Tapanilan Urheilukeskukselta”, painottaa Oksanen.

Valmennuksen johtaja Joonas Naava kertoo, että yhteistyötä tehdään myös koulujen kanssa ja nuoren kokonaisvaltainen kehitys urheilun ulkopuolella on EräViikingeille erittäin tärkeää. ”Pelaaminen ja harjoittelu ei saa missään nimessä häiritä opiskelua. Teemmekin yhteistyötä Urhean kanssa ja tämä on mahdollistanut 3 kertaa viikossa järjestettävät aamutreenit junioreiden edustusjoukkueiden pelaajille. Aamutreeneillä saamme kuormaa pois junioreiden arki-illoista, jolloin iltaisin on enemmän aikaa opiskella ja viettää tavallista lapsen ja nuoren sosiaalista elämää. Ymmärrämme sen, että elämää on myös salibandyn ulkopuolella. Meillä on pitkälti samat valmentajat aamu- ja iltatreeneissä ja se osaltaan auttaa myös junioreiden kuormituksen hallinnassa”, Naava kertoo.

Hyvästä ilmapiiristä, kavereista ja yhteisöllisyydestä ei tingitä

Yhteiseksi tekijäksi jokaisessa EräViikinkien juniorijoukkueessa Oksanen näkee sen, että kaikissa harraste- ja kilparyhmissä joukkuehengen luominen ja ryhmäytymisen edesauttaminen nähdään erittäin arvokkaana.

”Yhteisöllisyyttä jalkautetaan jokaiselle ikäluokalle ja keskitytään hyvän ilmapiirin ylläpitämiseen. Tässä on valmennuksella ja pelaajilla tärkeä rooli. Näen itse asian niin, että kun juniorilla on hyvä olla joukkueessa, niin se vähentää lopettamispäätöksiä aivan merkittävästi. Myös uusien harrastajien aloittaessa tämä asia on meillä erityisen tarkkailun alla, sillä jokaisella tulee olla kotoisa fiilis joukkueessa, johon hän saapuu. Juniorijoukkueissamme haetaan ennen kaikkea onnistumisen elämyksiä ja silloin tärkeää on myös se, että jokainen pääsee pelaamaan omantasoisessa joukkueessa”, Oksanen toteaa ytimekkäästi.

Monien tärkeiden arvojen jalkauttamisen taustalla toimii laadukas valmennusosasto. Yksi EräViikinkien yhteiskuntavastuuohjelmaan merkityistä arvoista ja toimintatavoista on rohkaiseminen ja kunnioittaminen.

”Se on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus kokeilla, onnistua ja epäonnistua. Emme hyväksy virheiden moittimista joukkueen sisällä emmekä katsomosta tullutta kritisointia. Juniorit ovat myös aina tervetulleita takaisin, vaikka kävisivät jossain muussa seurassa. Kunnioitamme pelaajan päätöstä emmekä pidä pelaajista kynsin ja hampain kiinni. Pelaajan henkilökohtainen päätös on aina hänelle oikea”, kertoo Oksanen.

Kansainvälistä yhteistyötä mukana toiminnassa

EräViikingit haluaa olla vahvasti mukana kansainvälisen salibandyn kehittämisessä. Seurassa on perinteitä kansainvälisestä yhteistyöstä ja eri joukkueiden riveissä on aiemminkin nähty runsaasti ulkomaalaisia pelaajia. EräViikinkien näkökulmasta on merkityksellistä, että seura kykenee tarjoamaan pelaajille ainutlaatuisen kokemuksen tarjoamalla mahdollisuuden pelata Suomessa. Tshekkiläisnuoret Jan Krejca ja Michael Wertheim pelaavat tällä kaudella EräViikinkien junioreissa.

”Vastaanotto on ollut hyvä, sillä useimmat pelaajat puhuvat englantia, joten kommunikointi ei ole ollut ongelma. Joukkuekaverit Suomessa toivottivat minut tervetulleeksi todella lämpimästi. He aloittivat heti juttelemisen, kyselivät minulta Tshekistä ja entisestä joukkueestani Sparta Prahasta. Uuden arjen aloittaminen oli todella helppoa. Olen saanut uusia kavereita ja paljon uutta kokemusta”, kertoo P17-, P19- ja P22 joukkueissa pelaava Michael Wertheim.

P-17 joukkueen kapteeni WIlko Suni näkee, että ulkomaalaisvahvistukset toivat joukkueeseen ennen kaikkea esimerkillisyyttä ja kovuutta: ”Heidän motivaationsa oli erittäin korkealla ja muut joukkueen jäsenet pystyivät ammentamaan tässä mielessä heiltä paljon oppia!”

Oksasen mukaan yhteistyö Tshekkeihin on ollut toimivaa: ”Yhteistyöllä on ollut erinomaisia tuloksia niin valmennuksen kuin pelaajien näkökulmasta. Meiltä on käynyt valmentajia projekteissa siellä ja heiltä vierailijoita täällä. Lisäksi on ollut pelaajavaihtoja. Tälläkin kaudella meillä on junioripelaajien lisäksi yksi tshekkiläinen valmentaja mukana juniorivalmennuksessa.”

Valmennuksen laatu huippuluokkaa jokaisessa juniorijoukkueessa niin harraste- kuin kilpatasolla

EräViikingeissä toimii tällä hetkellä neljä valmennuspäällikköä, joilla jokaisella on omat vastuualueet. Oksasen mukaan tämä on varsin poikkeuksellinen määrä salibandyn junioritasolla: ”Yksi menestyksen taustalla olevista tekijöistä on valmennuksen laatu, jonka voin ilokseni todeta olevan erinomaisella tasolla. Olemme siinä mielessä hienossa tilanteessa, että olemme pystyneet ylläpitämään ammattimaista valmennusta myös junioritasolla. Pyrimme löytämään keinoja, jotta harrastamisen kustannusten nousua pyritään hillitsemään, vaikka palkkaammekin valmentajia tekemään työtä ammatikseen. Esimerkiksi Opetusministeriöltä saadun seuratukihankkeen avulla olemme pystyneet työllistämään ammattivalmentajia seurassa eri tehtäviin. Pyrimme lisäksi tukemaan vähävaraisia pelaajia tukirahastomme avulla, mikäli perheen taloustilanne ei muuten mahdollista pelaamista.”

Kiitosta Oksanen jakaa koko valmentajayhteisölle, joka on hänen mukaansa poikkeuksellisen tiivis. ”Strategiaamme kuuluu juniorivalmennukseen panostaminen. Meille on aina ollut tärkeää, että koko valmentajayhteisön oppimista tuetaan ja huolehditaan siitä, että kuorma ei ole liian raskas. Näin ollen on hienoa, että myös tähän tehdyt panokset ovat tuottaneet hedelmää ja annan siitä kiitosta koko valmentajayhteisöllemme ja kaikille taustavoimille ”, toteaa Oksanen.

Seuran valmennuksen johtaja Joonas Naava näkee, että valmennuksen laatu ja siihen tehdyt panostukset näkyvät jokaisessa edustus- kilpa ja haastajajoukkueessa: ”Seuramme tarjoaa saamamme palautteen mukaan inspiroivan ympäristön sekä meillä on hyvä kasvaa ja kehittyä jokaisessa ikäluokassa. Hyvän valmennuksen tuloksena meillä jokainen ikäluokka on erittäin hyvä. Meiltä tulee käytännössä jokaisesta ikäluokasta nuorten maajoukkuepelaajia U17- ja U19-maajoukkueisiin. Samaan aikaan pystymme viemään laajaa salibandyn harrastajien joukkoa kohti salibandya elämäntapana myös aikuisena!”

Tapanilan Urheilukeskus onnittelee EräViikinkien junioreita menestyksekkäästä #mosankeväästä!

Tutustu EräViikinkien junioritoimintaan:

www.eraviikingit.fi