Kurssi käynnistyy tammikuussa 2024

Tammikuussa 2024 Tapanilan Urheilukeskuksella käynnistyy Han Dojang ry:n vetämä Han Moo Do-kamppailulajikurssi, jonne toivotetaan kaikki kamppailulajeista kiinnostuneet nuoret ja aikuiset tervetulleiksi. Han Moo Do -taidon lumoavassa maailmassa, perinteinen itämainen kamppailulajin mystiikka yhdistyy lämpimään yhteisöllisyyteen ja innostavaan kuntoiluun. Kurssin ohjaaja, rautaisen 20-vuoden ammattitaidon Han Moo Do -taidosta omaava Tero Syrjälä on innoissaan siitä, että pääsee vetämään tämän alun perin Suomessa 1980-luvulla kehitetyn kamppailulajin alkeiskurssia Tapanilaan: ”Aloitin itse lajin vuonna 2001 ja vaikka minulla oli jo ennen sitä vahvaa taustaa muista kamppailulajeista, se tempaisi minut mukaansa heti ensimmäisistä treeneistä lähtien. Olen huomannut, että ennen kaikkea lajin lämmin luonne, monipuolisuus ja helposti lähestyttävyys kuntoilumielessä ovat sellaisia asioita, jotka ovat saaneet minut ja monet muut vuosien saatossa rakastumaan tähän kamppailutaitoon.”

 

Räjähtävän nopeaa nykypäiväistä itsepuolustustaitoa

Itse lajin perustana ovat perinteiset itämaiset taistelutaidot, jotka yhdistyvät moderniin kuntoiluun ja elämäntapafilosofiaan. Lajimestari In-Seon Hwang, joka on harrastanut itsepuolustuslajeja yli 40 vuotta ja toiminut ammattilaisena itsepuolustuslajien opettajana yli 20 vuotta, kuvailee lajia ytimekkäästi seuraavin sanoin: ”Lajissa harjoitellaan itsepuolustustilanteita tai usean henkilön 2vs1-ottelua tavalla, joka vastaa nykypäiväistä itsepuolustustaitoa.” Han Moo Do sisältää laajan kirjon liikkeitä ja tekniikoita, jotka haastavat kehon notkeutta, voimaa ja tasapainoa. Tekniikoiden kirjo kattaa kaiken perinteisistä iskuista ja potkuista monimutkaisiin liikesarjoihin ja itsepuolustustekniikoihin. Lajin harjoittelu vaatii tarkkuutta ja keskittymistä, sillä jokainen liike on suunniteltu huolellisesti tasapainottamaan kehoa ja vahvistamaan mieltä. ”Laji on todella laaja ja siinä voi erikoistua moneen eri muotoon. Lyöntitekniikoissa, liikesarjoissa ja potkuissa keskiössä ovat nopeus ja räjähtävyys. Kun lajissa mennään pidemmälle niin mukaan tulee eri asetekniikoita kuten miekka, keppi ja nunchaku. Kuvailisin asiaa niin, että lopulta Han Moo Don harrastaja on valmis aivan kaikkiin erilaisiin itsepuolustustilanteisiin”, kuvailee Syrjälä.

Paljon muutakin kuin pelkkää kamppailutaitoa

Han Moo Do ei ole pelkästään kamppailulaji – se on kokemus, joka avaa ovet uudenlaiseen tapaan lähestyä fyysistä kuntoa ja henkistä hyvinvointia. Se on laji, joka kutsuu kaikenikäisiä ja -tasoisia harrastajia matkalle, jossa jokainen askel on täynnä oppimisen iloa ja positiivista energiaa. ”Laji on todella hyvä sellaiselle kuntoilijalle, joka ei ole koskaan harrastanut mitään kamppailulajia. Alkeiskurssilla kunnon kasvattaminen on osa treeniä ja siellä oppii paljon muutakin kuin itse kamppailulajitaitoa. Meillä ei alkulämpöjä, venyttelyitä ja lihaskuntoliikkeitä tehdä pakonomaisesti, vaan ne kuuluvat olennaisesti lajin luonteeseen, koska ne edistävät vahvasti lajitekniikoita. Harjoitteluun kuuluvat alkulämmittely, lihasten venyttely, lihaskuntoa nostavat harjoitukset. Hyvä kunto parantaa myös lajitekniikoiden oppimista”, painottaa Syrjälä.

Mukana Tapanilan alkeiskurssilla on päävetäjä ja muita kokeneempia harrastajia, jotka ovat auttamassa ja näyttämässä esimerkkiä kurssilaisille. Peruskurssin aikana opitaan lyöntejä, potkuja, itsepuolustustekniikoita. ”Kurssilla jokainen voi harjoitella samaa asiaa omaa tasollaan. Ne kenellä ei ole aiempaa kamppailulajitaustaa pääsevät harjoittelemaan perusasentoa ja tekemään yhden liikkeen kerrallaan. Nopeasti kehittyvä tai kauemmin harrastava tekee saman asian, mutta yhtenä sulavana liikkeenä. Mitä korkeammalle taitotaso kehittyy, niin sitä enemmän keskitytään räjähtävyyteen ja rentouteen”, kertoo Syrjälä.

Myös otteleminen kuuluu vahvasti lajiharjoitteluun. Ottelemisessa ei kuitenkaan ole kyse vastustajan tyrmäämisestä tai eliminoinnista. ”Otteluita ei otella voittaakseen, eikä niissä ole missään nimessä tarkoitus vahingoittaa vastustajaa. Otteleminen on ennen kaikkea itsensä ja vastustajan kehittämistä. Pääsääntöisesti kun otellaan, niin otellaan samantasoisia vastaan, mutta jos treeneissä ei ole samantasoista paria niin otellaan alemman vyötason mukaan. Näin voidaan esimerkiksi harjoitella vastatekniikkaa niin, että alemman vyön omaava lyö ja korkeamman arvon vyön omaava torjuu sekä lyö ilmalyönnin takaisin.”, kertoo Syrjälä.

Kaverin auttaminen kuuluu lajikulttuuriin

Han Moo Do onkin ainutlaatuinen siinä, että se on aloittelijoille helposti lähestyttävä kamppailulajimuoto maailmassa, joka joskus saattaa vaikuttaa yksilökeskeiseltä ja mystiseltä. Lajikulttuuriin kuuluu myös vahvasti se, että kysytään neuvoa kokeneemmilta harrastajilta tai ohjaajilta. Han Moo Do-yhteisö kutsuukin avoimesti mukaan kaikkia, jotka haluavat löytää tasapainon kehon ja mielen välillä. ”Onnellisuus, positiivisuus ja muiden auttaminen ovat arvoja, jotka ohjaavat koko lajiyhteisöä. Lajissa otetaan kaikki huomioon ja yhdessä oleminen on monelle yhtä tärkeä asia, kuin itse treenaaminen. Monien lajin parissa olevien ajattelumaailmaan kuuluu ajatus siitä, että psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen terveys kehittyy ikään kuin sivutuotteena lajin harrastamisen myötä”, mainitsee Syrjälä.

Lajin lämminhenkistä luonnetta kuvaa se, että jokainen lajin harrastajat on tervetullut myös muiden paikkakunnan seurojen harjoituksiin. ”Tämä on mielestäni hieno mahdollisuus tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin ja yhdistää esimerkiksi pidemmillä työreissuilla lajiharjoitus työpäivään. Meillä on todella hyvä keskusteluyhteys muiden seurojen kanssa, koska jäykkyys ei kuulu Han moo do-ajattelutapaan millään tapaan”, toteaa Syrjälä.

Tero Syrjälä toivottaakin kaikki kamppailulajeista kiinnostuneet yli 13-vuotiaat nuoret sekä aikuiset mukaan kurssille: ”Kurssi sopii monipuolisesti kaikille ikään tai kuntoon katsomatta. Esimerkiksi lihasvammat otetaan huomioon kursseillamme ja pystyn muovaamaan harjoittelun jokaiselle sopivaksi lähtötilanteen mukaan. Lisäksi toivon, että saadaan myös nuoriso-osastoa mukaan! Henkilökohtaisesti itselleni palkitsevaa on huomata se, kuinka nuorien itsevarmuus kehittyy kurssin aikana ja he saattavat tulla rohkeammin jutustelemaan kurssin edetessä.”

Tiesitkö että?

Lajin kehitti Suomessa asuva korealainen Young Suk, joka aloitti toiminnan Kauhavalla vuonna 1989. Han Moo Don vakiinnuttua Suomeen lajia alettiin viedä myös ulkomaille 2000-luvun alkupuolella. Nykyään Han Moo Do – Hoi Jeon Moo Sool -täyskontaktiottelun maailmanmestaruuskilpailuja järjestetään neljän vuoden välein ja kilpailuja on pidetty muun muassa Etelä-Koreassa, Meksikossa, Brasiliassa, USA:ssa, Bahrainissa ja Suomessa.

Peruskurssi käynnistyy 8.1.2024 Tapanilan Urheilukeskuksen tiloissa. Kurssin hinta 120 €. Ilmoittautumiset: tero.syrjala@elisanet.fi / 040 5609 250

Han Dojang Ry