Henkilökuvassa keilailun pitkän linjan konkari Vili Kuronen

Keilahallilla kokoontuu joka maanantai ja torstai runsas joukko pitkän linjan keilailukonkareita ja uuden harrastuksen myöhemmällä iällä aloittaneita keilailun senioriliigalaisia. Saimme haastatteluun erään todellisen keilailun pitkän linjan konkarin, 92-vuotiaan Vili Kurosen kertomaan oman tarinansa keilaradoilta.

Kurosella on taustaa keilailusta niin valmennus- kuin kilpailupuolelta. Tietoa, taitoa ja näkemyksiä keilailun parista häneltä riittää, sillä Kurosen keilailu-ura on alkanut jo 1960-luvun puolella. Kyseinen monen vuosikymmenen mittainen matka sai alkunsa eräästä tavallisesta työpaikan kahvipöytäkeskustelusta. ”Kahvikupin äärellä työkaverini saivat houkuteltua minut mukaan keilailuharrastuksen pariin. Siitä lähtien olen ollut melkein joka viikko keilahallilla eli kipinä iski heti ja se on kantanut pitkälle. Silloin kun lajin aloitin, keilailu oli todella suosittua ja radat piti varata viikkoa kahta ennen”, Kuronen kertoo.

Matkustusta keilailun perässä ympäri maailmaa

Kurosen keilailuharrastus lähtikin saman tien suuntautumaan kohti kilpailupuolta ja ensimmäisissä kilpailuissa hän oli mukana jo kolmen kuukauden harrastamisen jälkeen. Tämän jälkeen hän on kiertänyt keilahalleja Suomessa ja ulkomailla. Erityisen ahkerasti hän kiersi senioreiden kilpailuja ympäri Eurooppaa, jossa osanottoja senioreiden kilpailuihin on kertynyt ainakin kaksikymmentä kappaletta. Euroopan maiden lisäksi Kuronen on osallistunut keilailukilpailuihin Etelä-Afrikassa ja Israelissa. Kuronen toteaa, että on päässyt näkemään poikkeuksellisen paljon eri keilailukulttuureita ja keilahalleja: ”Toden totta, tässä on paljon kierretty ympäri maailmaa keilailun merkeissä. Se on jäänyt itselleni mieleen, että erityisesti keilahallit ovat osittain huvittelukeskuksia peliautomaatteineen ja välkkyvine valoineen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Yhdysvalloissa Renon kaupungin keilahallissa en törmännyt yhteenkään peliautomaattiin. Renohan on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista uhkapelikaupungeista Las Vegasin lisäksi. Kyseisessä hallissa oli 80 keilarataa ja siellä keilailuun todellakin panostettiin.”

Nykyään Kuronen osallistuu noin kerran viikossa keilahallin senioriliigan kilpailuihin. Hän kehuu senioreiden kilpailujärjestelmää erinomaiseksi. Kyseistä järjestelmää käytetään niin senioriliigassa kuin kansainvälisissä kilpailuissakin.
”Yksi keilailun hieno asia on ikähyvitysjärjestelmä. Jokainen vuosi kuudenkymmenen ikävuoden jälkeen tuo kilpailijalle yhden pisteen per sarja. Eli mitä vanhempaan asti keilaa niin sitä enemmän on hyvityspisteitä luvassa. Hyvitykset mukaan lukien minun keskiarvoni on pysynyt suhteellisen samana, joten siinä mielessä voidaan todeta, että kyseessä on hyvin toimiva järjestelmä. Tässä on myös yksi syy siihen, miksi lajia voi kilpatasollakin harrastaa hyvin pitkään”, Kuronen kertoo.

Toverihenki ja yhteisöllisyys vetää Kurosta Tapanilaan

Kuronen on ollut mukana myös valmennustoiminnassa aina 1960-luvulta lähtien. Lisäksi hän on toiminut Suomen keilailuliiton nuoriso- ja koulutusvaliokunnan jäsenenä muutaman vuoden sekä valiokunnan puheenjohtajana toistakymmentä vuotta. Hän on ollut myös mukana tyttöjen ja poikien valmennusryhmissä Tapanilan Urheilukeskuksessa. Kuronen on iloissaan siitä, että keilailu tuntuu kiinnostavan junioreita Tapanilassa tällä hetkellä erittäin hyvin: ”Keilailu on yksi parhaista liikuntamuodoista. Harrastuksen voi aloittaa jo 4-vuotiaana ja sitä voi harrastaa yli 90-vuotiaaksi asti. Laji on helppo aloittaa, mutta lopulta haastetta keilailussa riittää todella paljon, kun lajiin kunnolla tutustuu.”

Kuronen kokee itsensä erityisesti tapanilalaiseksi keilaajaksi, vaikka onkin kotoisin Vantaalta: ”Vuonna 1967 aloitin keilaamisen Tapanilassa ja keilasin täällä aina 1980-luvulle asti. 1980-luvulla otin hetkellisen harha-askeleen, sillä kyseiselle vuosikymmenelle mahtui eräs kolmen vuoden ajanjakso, jolloin harrastin lajia Tikkurilassa. Toisaalta kukapa ei harha-askelia elämänsä aikana joskus ottaisi. Nykyään käyn täällä keskimäärin kerran viikossa ja pääsääntöisesti torstaisin, jolloin on senioriliigan kilpailupäivä. Luonteeltani olen kilpailuhenkinen, joten senioriliigassa pääsen itseäni ja muita haastamaan.”

Kuronen on myös varma siitä, että viihtyy jatkossakin keilahallilla. ”Keilahalli ei todellakaan ole mikään turha paikka. Toverihengen keilahallilla todellakin tuntee ja ylipäätään täällä pääsee kokemaan yhteisöllisyyttä, jollaista on harvassa paikassa tarjolla”, Kuronen toteaa ytimekkäästi.

 

Mikä seniorikeilailu?

Tapanilan Keilahallissa heitetään senioriliigaa maanantaisin ja torstaisin. Seniorikeilailuun saavat osallistua kaikki yli 50-vuotiaat miehet ja naiset. Osallistuminen ei edellytä aikaisempaa kilpailukokemusta.

Kaikki ensimmäistä kertaa osallistuvat aloittavat II-Divisioonasta, josta keskiarvoltaan parhaat nousevat I-Divisioonaan. Maanantaisin harjoitellaan, ja torstai on kisapäivä.

Tarjoamme senioreille ja eläkeläisille normaalit ratavaraukset sekä kausi- ja sarjakortteja alennettuun hintaan.

Lisätietoja: (09) 350 70724

Ilmoittaudu senioriliigaan