Mitä InBody-kehonkoostumusmittaukset ovat kertoneet kahdelle tavalliselle liikkujalle ja yhdelle kilpaurheilijalle?

Suositut InBody-kehonkoostumusmittaukset ovat nyt myynnissä verkkokaupassamme. InBody-mittauksen avulla selvität kehosi ja kehityksesi tilaa painoa, ympärysmittoja, pihtimittausta ja painoindeksiä syvemmältä. Haastattelimme aiheeseen liittyen kahta liikkujaa, yhtä kilpaurheilijaa ja alan asiantuntijoita.

Yksi liikkujista on ahkerasti Tapanilan Erän senioriliikunnassa käyvä Hilkka. ”Kävin ensimmäistä kertaa tässä mittauksessa toukokuussa, joten minulla ei ole vertailukohtaa aikaisempiin mittauksiin. Lähinnä halusin itselleni tietoa millaiselta kehonkoostumukseni vaikuttaa”, kertoo Hilkka. Mittaustulokset yllättivät Hilkan, vaikka hän harrastaakin liikuntaa ahkerasti. ”Palautteen perusteella olin todella yllättynyt, että tulokset olivat noin hyvät ja tulos todella motivoi jatkamaan liikuntaa edelleen. Yleensä käyn liikuntatunneilla 3–4 kertaa viikossa ja välillä 2 tuntia peräkkäin”, mainitsee Hilkka. Vaikka hänelle ei suositeltu muutoksia kuntoilu- ja ravintotottumuksiin uskoo hän, että mittauksesta on hyötyä: ”Koen, että mittauksesta on hyötyä sellaisille, jotka ovat aloittaneet liikunnan ja haluavat nähdä tuloksista kehitystä ja se varmasti motivoi jatkamaan.”

Elämäntapamuutokset näkyvät mittaustuloksissa

Myös Urheilukeskuksen työntekijä Tommi Koskinen mittautti itsensä kyseisellä laitteella viime vuoden joulukuussa ja uudestaan elokuussa. Mielenkiintoisen Koskisen mittaustuloksista tekee, sen että hän oli mittausten välissä puolen vuoden maailmanympärysmatkalla ja näin ollen perinteinen arkirytmi muuttui täysin.

”Puolen vuoden aikana söin jatkuvasti paikallisia ruokia, jotka eivät aina olleet sieltä terveellisemmästä päästä. Liikuntaa tuli toki harrastettua, mutta liikuntasuoritukset olivat usein pitkiä kävelymatkoja ja näin ollen liikunta oli erilaista, johon Suomessa kehoni oli tottunut”, kertoo normaalissa arjessa ahkerasti koripalloa pelaava ja kuntosalilla käyvä Koskinen. Liikuntatottumusten ja ruokavalion äkillinen muuttuminen näkyi myös mittaustuloksissa Koskisen palattua Suomeen.

Loman aikana painoa +2kg, mutta lihasta katosi 6kg

”Vaaka näytti, että painoa oli tullut loman aikana 2kg, mutta mittaus paljasti, että lihasmassaa katosi jopa 6kg ja sen tilalle tuli rasvamassaa. Erityisesti sisäelinten ympärille kertyneen viskeraalirasvan määrän kasvu motivoi itseäni palaamaan hyvin nopeasti normaaleihin elämäntapoihin”, toteaa Koskinen.

Kilpakiipeilijä käy mittauksessa säännöllisesti

Kolmas haastatteluun osallistunut henkilö on Kiipeilykeskuksen reitintekijä ja kilpakiipeilijä Aleksi Mikkola, jolle InBody-mittaus on ollut hyödyllinen työkalu osana harjoittelun ja ruokavalion suunnittelua. Mikkola harjoittelee keskimäärin viisi kertaa viikossa tähtäimenään Suomen- ja Pohjoismaidenmestaruuskilpailut. ”Pääsääntöisesti koen, että harjoitteluni on aina ollut erittäin ammattimaisella tasolla, mutta ruokavaliossa on ollut parannettavaa. Mittaustulokset ovatkin motivoineet itseäni parempiin ruokailutottumuksiin, vaikkakin tiedän sen, että niissä on edelleen paljon parannettavaa”, toteaa Mikkola.

InBody-mittaus kertoo vastaa kysymykseen: Mitä keholle kuuluu?

Tapanilan Terveyden terveydenhuollon moniosaaja Sami Mänty-Aho on tehnyt mittauksia asiakkailleen vuosien saatossa. Mittauksista on saatettu löytää yksinkertaisia ratkaisuja kehon kiputiloihin. ”Kehonkoostumusmittauksen avulla voidaan löytää syitä esimerkiksi kaikkia meitä ainakin jossain elämänvaiheessa piinaavaan selkäkipuun tai nivelvaivoihin. Selkä- tai nivelkivun tautalla voi esimerkiksi olla kehon lihastasapaino, joka ei ole kohdallaan. Toinen asia, jonka nostaisin esiin, on kehon nesteytysprosentti. Monet juovat liian vähän ja tämä sitten ilmenee kiputiloina. Näin ollen kivun lieventämiseen voi olla yksinkertainen ratkaisu eli veden juominen”, kertoo Mänty-Aho.

Yksi yleinen asia, jonka Mänty-Aho on työssään huomannut on se, että kehonkoostumusmittaukseen mennään vasta sitten, kun suunniteltu kuntokuuri on jo käynnissä: ”Testiin kannattaa mieluummin mennä heti, eikä vasta sitten, kun on treenannut itsensä niin sanotusti testikuntoon. Näin saadaan realistinen lähtötaso ja treenaaminen näkyy myös testituloksissa”, ohjeistaa Mänty-Aho.

Yksi InBody-kehonkoostumusmittauksia Tapanilan Urheilukeskuksessa tekevä asiantuntija on Personal Trainerimme Ritva Pihlaja. Pihlaja korostaa, että kehonhyvinvoinnin ymmärtäminen kuuluu osaksi tärkeitä elämänhallinnan taitoja: ”Mittaus kertoo ennen kaikkea sen mitä kehollesi kuuluu. Harva meistä pystyy pitämään keholle optimaalista arkirytmiä yllä ja mittaus on näin ollen meille kaikille työkalu hyvinvoinnin kehittämiseen.”

Mänty-Aho on samoilla linjoilla Pihlajan kanssa. ”Kyseessä on ennen kaikkea työkalu, joka on suunniteltu kaikille meille tavallisille liikkujille. Se antaa suositusarvoja, jotka ovat ihmisen terveyden kannalta oleellisia. Näin ollen, jos tavoitteena on treenata itsensä täydelliseen huippukuntoon, ei viitearvoja kannata liikaa tuijottaa, vaan katse tulee kääntää oman kehittymisen seurantaan”, kertoo Mänty-Aho.

InBody-mittaus soveltuukin siis myös muillekin kuin tavoitteellisesti treenaaville ihmisille. Se auttaa:
1) Tunnistamaan riskit ja ennaltaehkäisemään ja hoitamaan elintapasairauksia
2) Ylläpitämään kehon hyvää toimintakykyä
3) Välttämään loukkaantumisia
4) Tunnistamaan istumatyöläisten uhkatekijöitä ja seuraamaan elämäntapojen vaikutuksia esimerkiksi viskeraalirasvaan
5) Seuraamaan kuntoutuksen tehoa
6) Laihduttamaan/kiinteyttämään
7) Asettamaan järkeviä tavoitteita kuntoiluun ja seuraamaan tuloksia luotettavasti.

Varaa InBody-kehonkoostumusmittaus