Lasten liikunnallinen iltapäiväkerho tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia

Suomen ja pohjoismaiden ensimmäinen liikunnallinen iltapäiväkerho perustettiin vuonna 1987 Tapanilan Urheilukeskuksessa. Toiminta on jatkunut siitä asti taukoamatta ja Tapanilan Erän liikunnallisen iltapäiväkerhon toiminnasta on jo pitkään vastannut Tuomo Tammivuori. Tammikuussa 1995 ohjaajana aloittanut, lämminhenkisestä luonteestaan tunnettu Tammivuori kuvailee kerhon toimintaa seuraavin sanoin: ”Pyyteetön perustarpeemme on olla turvallinen liikuntaan painottunut iltapäiväkerho. Tuemme lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia ja sosiaalista vuorovaikutusta. Tavoitteemme on se, että lapset omaksuisivat liikunnallisen elämäntavan varhaisessa vaiheessa, sillä liikkuva lapsi on myös liikkuva aikuinen.”

Tällä hetkellä iltapäiväkerhon toiminnassa on mukana 65 1. luokkalaista sekä erityisen tarpeen piirissä olevaa lasta Hiidenkiven peruskoulusta ja Tapanilan ala-asteelta. Iltapäiväkerhon toiminta on lakisääteistä ja sitä tehdään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. ”Hakuprosessi tapahtuu kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin väyliä pitkin ja kaupunki sijoittelee iltapäivätoimintaan hakeneet lapset eri iltapäiväkerhoihin. Jos paikan saa meidän iltapäiväkerhostamme, asiakas maksaa kuukausittaisen hoitomaksun, joka on 100 € tai 120 € kuukaudessa riippuen siitä, että päättyykö toiminta klo 16:00 vai 17:00. Lisäksi vähätuloiset perheet voivat hakea maksukompensaatiota kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta”, kertoo Tammivuori. Liikuntakerho kokoontuu joka arkipäivä Tapanilan Urheilukeskuksen tiloissa ja lisäksi toimintaa tapahtuu myös jonkin verran lähiympäristössä. ”Liikuntakerhossa liikuntatuokio on olennainen osa päivää ja päivien ohjelmaa muokataan joustavasti. Ohjattua liikuntaa on neljästä viiteen kertaan viikossa. Kuukausittaiseen hoitomaksuun kuuluu lisäksi välipala, joka tarjoillaan lapsille joka päivä”, mainitsee Tammivuori.

Monipuolista liikuntaa, hauskanpitoa ja ajankohtaisia teemoja

Liikuntaa harrastetaan erilaisissa liikuntatiloissa ja ulkona esimerkiksi pallopelien ja temppuratojen muodossa ja lisäksi lajikokeiluja järjestetään säännöllisesti esimerkiksi kiipeilyyn ja keilaukseen. ”Puitteiltaan tällaista iltapäiväkerhoa ei ole missään muualla. Yksi tärkein tehtävämme on kipinän sytyttäminen liikunnallista elämäntapaa kohtaa ja se on tehty meille todella helpoksi, onhan täällä niin monipuoliset mahdollisuudet liikkua”, kiittelee Tammivuori.

Vaikka liikuntakerhossa käydään monipuolisesti liikkumassa eri urheilulajien parissa, on se paljon muutakin, kuin pelkkä liikuntakerho. ”Olemme paikka, jossa lapsen ei tarvitse enää jännittää ja pingottaa mennyttä koulupäivää. Lapset tulevat tänne ennen kaikkea leikkimään ja olemaan lapsia. Me laulamme, leikimme ja meillä on paljon ajankohtaisia teemoja kuten kierrätys ja luonto. Viimeisimpänä tempauksena keräsimme kierrätysmateriaaleja ja teimme niistä taidetta. Toivomme, että lapset oppisivat iltapäiväkerhossa myös kestäviä elämäntapoja”, painottaa Tammivuori.

Liikuntakerhon monipuolisuus tulee esiin myös lasten suusta: 6-vuotiaalle Pihlalle tikkaritehdas-temppurata on ollut menneen kauden yksi kohokohdista. Hän kuitenkin toteaa, että omasta tikkarit-ryhmästä tai koko kerhosta ei löydy yhtä parasta kaveria, sillä kaikkien kanssa on yhtä mukavaa leikkiä ja pelailla. 7-vuotias Felis taas on tykännyt eniten palloiluvuoroista salibandykentällä ja 7-vuotias Anne taas nauttii erityisesti autoradalla leikkimisestä ja köysillä flengaamisesta. Felis antaa lisäksi isot kiitokset keittiön puolelle: ”Erän kiisseli on hurjan hyvää.”

Hikipisaroista ei tarvitse maksaa ekstraa

Iltapäiväkerhon yksi hienoista puolista on se, että lapset pääsevät liikkumaan jo iltapäivän aikana, jolloin perheille jää enemmän yhteistä aikaa illoille. ”Kun iso osa lasten liikuntatarpeesta on täytetty jo iltapäivän aikana, niin lapsien ei ole enää varsinaisesti liikunnan takia välttämätöntä liikkua iltaisin. Toki monilla meidän kerholaisillamme on monia muitakin harrastuksia, mikä on ainoastaan mahtava asia. Näen itse asian niin, että tärkeintä meillä on hauskanpito, mutta jos hikipisarat tulevat kaupan päälle niin niistä ei tarvitse maksaa ekstraa”, naurahtaa Tammivuori.

Iltapäiväkerhossa toimitaan neljässä noin 15 hengen ryhmässä, jota ohjaa aina yksi koulutettu aikuinen. Peruspäivänä osa saattaa askarrella, osa on kellokoulussa, osa harrastaa liikuntaa liikuntasalissa ja osa liikkuu ulkona. Näiden taitojen lisäksi kerhosta jää käteen myös paljon muuta. ”Meillä lapset oppivat ryhmissä myös paljon sosiaalisia taitoja ja henkilökohtaisesti omaa mieltä on lämmittänyt erityisesti se, että kerhon lapset ovat muodostaneet kerhossa pitkiäkin ystävyyssuhteita. Monilla lapsilla yhteinen matka jatkuu sporttiklubiin tai nuorisotalolle. Erityisen hienoja on ne hetket, kun tämän matkan mukana kulkenut nuori aikuinen nostaa kylillä lapansa pystyyn tervehdyksen merkiksi”, kertoo Tammivuori.

Tutustu liikunnalliseen iltapäiväkerhoon

Tapanilan nuorisotalo – lasten ja nuorten kohtaamispaikka, jossa harrastetaan

Monet iltapäiväkerholaiset jatkavat matkaansa Tapanilan nuorisotalolle, jonka toiminnasta vastaa Tapanilan Erä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Nuorisotalotoiminta on 3-9 luokkalaisille suunnattua maksutonta toimintaa, jota ohjaavat nuorisotalon työntekijät yhteistyössä nuorien kanssa. Nuorisotalon toiminnasta on jo pitkään vastannut lasten ja nuorten kasvatuksen ammattilainen Susanna Keijama, joka kertoo, että toiminta on huomattavasti aktiivisempaa, kuin yleisesti luullaan: ”Yleensä monet mieltävät nuorisotalotoiminnan avoimeksi toiminnaksi, mutta aukioloaikoina meillä on lukuisia ohjattuja harrastusryhmiä. Tällä hetkellä pyörii huovutuskerho, kuntosaliryhmä, pallopeliryhmiä ja näiden lisäksi meillä on erilaisia lajikokeiluja. Nämä ryhmät ovat muodostuneet nuorten omien toiveiden pohjalta.”

Tapanilan nuorisotalolla käy pääasiassa lähialueen nuoria, joista suurin osa tulee Hiidenkiven peruskoulusta ja Tapanilan ala-asteelta. Nuorisotalotoimintaan osallistuu myös jonkin verran muiden lähialueiden koulujen oppilaita. Nuorisotalo on avoinna tiistaista torstaihin 3–6 luokkalaisille klo 16.30–18.30 ja yläasteikäisille klo 18.30–21. Perjantaisin nuorisotalo on auki 3–6 luokkalaisille klo 16.30–20.00 ja yläasteikäisille klo 18.30–22.00.

Paikalla on aina kaksi tai kolme ohjaajaa, joilla on iso rooli harrastuskerhojen pyörittämisessä. Toiminta suunnitellaan 100-prosenttisesti nuorten ehdoilla. ”Meillä nuoret saavat toivoa erilaista tekemistä, tulla mukaan myös suunnittelutyöhön ja jopa toiminnan tuottamiseen esimerkiksi ohjaamisen muodossa. Otamme myös paljon harjoittelijoita ja tarjoamme kesäsetelillä harjoittelumahdollisuuksia. Tämä on monelle nuorelle erinomainen paikka tulla kokeilemaan siipiään, jos esimerkiksi liikunnan ohjaajan tutkinto on haaveissa”, kertoo Keijama.

Ympäristöteemat ja yhdenvertaisuus koetaan tärkeiksi

Nuorten aloitteesta erilaisten liikunta- taide- ja kulttuurikokeiluiden lisäksi viimevuosina ovat nousseet esiin ympäristöaiheiset työpajat ja aktiviteetit. ”Nykypäivänä nuoret keskustelevat aktiivisemmin ympäristöaiheista ja teema on monille todella tärkeä. On ollut aivan mahtava huomata, että esimerkiksi kirpputorit ovat nykyään muodikas tapa hankkia vaatteita. Tämä teema on siis läsnä meillä nuorisotalotoiminnassa”, iloitsee Keijama. Ympäristöteeman lisäksi nuorisotalolla kiinnitetään huomiota erityisesti siihen, että jokainen kokee olonsa tervetulleeksi ja turvalliseksi. ”Meille jokainen voi tulla täysin omana itsenään. Meillä on käytössä turvallisen tilan periaatteet, jotka ehkäisevät kiusaamisen, syrjinnän tai häirinnän eri muotoja”, toteaa Keijama.

Nuorisotalo tukee harrastamista ja auttaa myös muilla elämän osa-alueilla

Kuten myös iltapäiväkerhossa, nuorisotalolla pyritään innostamaan nuoria eri harrastusten pariin. ”Toiminnassamme on hienoa se, että pääsemme tarjoamaan nuorille lukuisia eri harrastusmahdollisuuksia. Parhaimmassa tapauksessa nuori voi löytää uuden itselleen sopivan harrastuksen kauttamme. Meidän yksi tärkeistä rooleista on olla kipinän sytyttäjä nuorelle”, painottaa Keijama.

Vaikka harrastaminen on nuorisotalon toiminnan keskiössä, keskustellaan siellä myös ajankohtaisista aiheista ja pyritään tarpeen vaatiessa olemaan nuoren tukena vaikeina aikoina. ”Olemme keskustelleet vuosien saatossa nuorten kanssa ihan kaikesta. Viime aikoina esiin ovat nousseet esimerkiksi tunne-elämän taidot, sosiaalinen media ja mielipiteen ilmaiseminen. Jos saan auttaa nuorta vaikeana aikana ja jos pystyn olemaan hänelle avuksi niin se on uskomattoman palkitsevaa myös itselleni, kertoo Keijama.

Samoja tunteita kokee myös iltapäiväverhon Tammivuori hetkinä, jolloin lapselle on päässyt tarjoamaan tarvittavan avun: ”Kyllähän se koskettaa, jos lapsen elämässä on tapahtunut henkisesti vaikeita asioita. Se koskettaa myös positiivisella tavalla, jos pystyn lasta auttamaan ja hän ymmärtää, että minä oikeasti välitän hänestä.”

Tutustu nuorisotalon toimintaan

Mikä Sporttiklubi?

Iltapäiväkerhon lisäksi Tapanilan Erän nuorisotalo järjestää alueen 2–4-luokkalaisille lapsille ohjattua liikuntaa sekä tekemistä tiistaina, keskiviikkona ja torstaina klo 14.00–16.00. Tunnit pidetään Tapanilan Urheilukeskuksen monipuolisissa tiloissa ja lähiympäristössä. Sporttiklubi alkaa kokoontumisella, jolloin lapset voivat syödä omia eväitä, tehdä läksyjä, pelailla ja leikkiä. Ohjatulle liikunnalle on varattu tunnin verran aikaa alkaen klo 15:00. Ohjaajina sporttiklubissa työskentelevät Tapanilan nuorisotalon nuorisotyöntekijät ja asiakasmaksu on 65 € kuukaudessa. Keijama toivottaa vielä muutaman innokkaan juniorin mukaan Sporttiklubin toimintaan: ”Sporttiklubissa on vielä rajoitetusti paikkoja jäljellä. Liikuntakasvatuksen lisäksi opettelemme paljon vuorovaikutustaitoja ja toiminta on hyvin samankaltaista kuin iltapäiväkerhossa.”

Lisätietoa Sporttiklubista