Sirkussalimme avautui reilu vuosi sitten ja siitä asti sali on ollut kovassa käytössä niin harjoitustoiminnan, kuin myös sirkusnäytösten osalta. Sirkussalissa toimii tällä hetkellä kolme eri sirkuskokonaisuutta, jotka ovat Agit-Cirk, Linnanmäen Sirkuskoulu ja Race Horse Company. Kävimme kysymässä heidän edustajiltaan, mitä kaikkea salissa on tapahtunut viimeisen vuoden aikana ja mitä kaikkea tulevana vuonna on heidän toimestaan luvassa.
Kuva ylhäällä: Mika Kukkonen
Agit-Cirkin sirkustaiteilija ja akrobaatti Jenni Lehtinen kertoo, että Sirkussali on toiminut erinomaisesti Agit-Cirkin käytössä niin harjoittelun, kuin myös näytösten osalta. Viime syksyn aikana nähtiin myös useita eri näytöksiä, jotka käsittelivät laajalti eri teemoja: ”Järjestämme syksyn 2022 ja kevään 2023 aikana yleisötyön kehittämishankkeen, johon saimme rahoituksen taiteen edistämiskeskukselta. Kyseisen hankkeen puitteissa järjestämme viidestä eri sirkusteoksesta yhteensä 17 näytöstä. Viime syksynä esitimme yhteensä 11 esitystä, joista kolme oli omaa tuotantoamme. Hankkeeseen sisältyi myös katsojille lähetettävät taiteilijoiden tekemät videopäiväkirjat, sekä taiteilija tapaaminen”.
Viime syksyn ensimmäinen esitys oli Life-After. Life-After on avaruutta ja ajan suhteellisuutta käsittelevä visuaalinen nykysirkusesitys, jossa illuusiot painottomuudesta, katoavista kehonosista ja universumin valtiudesta tasapainoilevat keskenään. Teos herätti paljon kysymyksiä ja pohdintaa lasten ja nuorten keskuudessa. Esityksen jälkeen oppilaat saivat haastatella esiintyjiä ja kertoa kokemuksestaan esityksessä. Lasten ja nuorten suusta kuultiin muun muassa seuraavia kommentteja:
”Toi oli ihan aivo-jutska, tosi smoothisti tehty”
”Teitkö sä kaikki ne liikkeet, vai tekikö joku muu, kun ne näytti niin robotilta”
Kuva: Miia Autio
Toisena Sirkussalissa esitettynä teoksena nähtiin Adorable Wife, jossa keskeisiä teemoja olivat ympäristömme muovaamat ennakkokäsitykset ja roolit naisen elämässä. Eniten ihmetystä ja ihastelua herättivät akrobaatin sulavat liikkeet ja teoksessa käytettävät sadat lasipurkit, joita meiltä kaikilta löytyy kotoakin. Myös koko perheelle suunnattu nykysirkusteos Kadonnut koettiin Tapanilassa. Yleisössä oli paljon ala-asteikäisiä ja käsiteltävät aiheet, kuten läheisestä välittäminen ja muiden ihmisten arvostaminen tuotiin esiin Lehtisen mukaan lapsille sopivalla tavalla, kuten taikuuden ja akrobatian keinoin: ”Vaikka aiheet teoksessa olivat sinänsä vakavia, niin kuvailisin teosta ennen kaikkea hauskaksi ja erittäin kauniiksi” Lapset huudahtelivat ja nauroivat esityksessä äänekkäästi ja kysymykset, sekä terävät huomiot herättivät loistavan keskustelun taiteilijoiden ja katsojien välille esityksen jälkeen:
”Se oli hassu kun lamppu meni sua karkuun”
”Oli tosi hyvä, oli parempi ku youtubesta kattois”
”Heppa ja pupu oli hassuja”
”Onko kaikki ihaillu teitä”
Kolme esitystä keräsikin sirkussalin katsomoon hyvin yleisöä, sillä kaikkia näitä kolmea teosta kävi seuraamassa yhteensä reilusti yli 500 katsojaa. Yleisötyön kehittämishanke jatkuu myös keväällä ja sen puitteissa nähdään lisää Agit-Cirkin järjestämiä esityksiä. Kevään esitykset alkavat Fragilella, jonka avoin yleisönäytös järjestetään 16.2. torstaina. Fragile tutkii akrobatian ja tanssin keinoin ihmisten välisiä riippuvuussuhteita ja liikkeellistä vuorovaikutusta toisiinsa. Toinen alkukevään ohjelmistoon kuuluva esitys on alakouluikäisille suunnattu Kuin Kala Puussa, jota tarjotaan päiväkotien ja peruskoulujen oppilasryhmille. Kuin Kala Puussa -esitykset ovat tällä hetkellä loppuunvarattuja, mutta lainalippujen varauksia voi kysyä Tapanilan kirjastosta ja peruutuspaikkoja kannattaa tulla tarkastamaan ovelta juuri ennen esitystä.
Lehtinen toivottaa kaikki tervetulleeksi Sirkussaliin katsomaan esityksiä, sillä kuten lasten kommenteista voi huomata, esitykset herättävät katsojissa hyvin erilaisia tuntemuksia. ”Toivottavasti yleisö löytää jatkossakin yhtä hyvin Sirkussaliin. Yhtenä toimintaamme ohjaavana tavoitteena on tuoda sirkus mahdollisimman lähelle ihmisiä ja mennä näin ollen suuntiin, johon muut eivät aina mene. Olemme järjestäneet kiertäviä ulkoilmateoksia ostareiden parkkipaikoilla ja käytöstä poistetuissa kirkoissa. Olemme jopa vieneet sirkuksen Lapin erämaamaisemiin. Tapanilan Sirkussalin lisäksi viemme jatkossakin sirkusta paikkoihin, joissa ei normaalisti nähdä sirkusta”, Lehtinen toteaa ytimekkäästi.
Kuva: Aleksi Hakala, Hakalight Oy
Saimme haastatteluun myös Linnanmäen Sirkuskoulun toiminnanjohtajan Maiju Mustosen. Lintsin Sirkuksen ryhmät ovat pyörineet tiloissamme viime syksystä asti ja heidän toimintansa perustuu harrastuspohjaisuudelle, jonka tavoitteena on monipuolinen taidekasvatus. Mustonen kertoo, että alkuvuosi on pyörähtänyt käyntiin hiihtolomaleireihin valmistautuessa: ”Seuraava Tapanilassa järjestettävä leiri meillä on tiedossa jo hyvin pian ja vielä mahtuu mukaan. Leiriin kuuluu kattavaa sirkusopetusta permannolla, trampoliinilla, tasapainoilussa, ilma-akrobatiassa ja jongleerauksessa. Leiri on suunnattu 7–15-vuotiaille ja leirille pääsee, vaikka ei olisi aiempaa kokemusta sirkustoiminnasta. Koko leiriä ei suinkaan vietetä sisätiloissa vaan käymme myös ulkoilemassa porukalla. Leiri huipentuu loppunäytöksiin, joissa kaikki opittu päästään esittämään yleisön edessä”.
Talviloman päiväleirit järjestetään viikolla 8 eli 20.-24.2.2023 ja niistä toinen järjestetään Tapanilassa. ”Leirit ovat ennen kaikkea hyvä ja terveellinen ajanviettotapa lapsille ja nuorille. Monesti vanhemmat ovat töissä päivät, joten leireillä on lapsille luvassa mielekästä puuhaa sosiaalisessa ympäristössä”, Mustonen painottaa.
Lintsin Sirkuksen hiihtolomaleiri ei ole kuitenkaan ainutkertainen tapahtuma, sillä tiedossa on kesäleirejä kesä- ja elokuussa, sekä yksi syyslomaleiri syksyllä. Muita tulevan vuoden isompia tapahtumia Lintsin Sirkuksella ovat toukokuun näytökset, joissa estradille pääsevät kaikenikäiset sirkuskoulun oppilaat. Lisäksi viime vuoden puolella esitetty edustusryhmän tarinallinen sirkuskokonaisuus Circus Is The New Black saa jatkoa keväällä uudistetun version myötä.
Lintsin Sirkukselta löytyy myös taikuusopetusta, jossa harjoitellaan close up -temppuja kolikoilla, naruilla ja korteilla. ”Taikuusryhmät ovat suunnattu niin lapsille kuin aikuisillekin ja kyseisissä ryhmissä on tilaa vielä kevätlukukaudella. Muut ryhmät ovat meillä jo täynnä lukuun ottamatta sirkuksen jatkoryhmää, joka on suunnattu niille harrastajille, joilla perustaidot ovat jo opittuna. Suosittelen kuitenkin ilmoittautumaan jonopaikoille, vaikka ryhmät olisivat jo täynnä. Näin saamme tietoa siitä mille ryhmille olisi kysyntää ja näin ollen voimme mahdollisesti lisätä ryhmien määrää seuraavalle lukukaudelle”, Mustonen sanoo.
Mustosen mukaan Lintsin Sirkus on saanut viime aikoina paljon kiitosta turvallisen tilan periaatteistaan, joita on esitelty jopa erinäisissä tapahtumissa: ”Turvallisemman tilan periaatteet ovat toimintatapoja, joilla pyritään luomaan yhdenvertaista, kunnioittavaa ja avointa ilmapiiriä. Olemme vahvasti sitoutuneet kyseisiin yhdenvertaisuusperiaatteisiin ja ne kuuluvat vahvasti arvoihimme”.
Tutustu Lintsin Sirkukseen ja varaa paikka leireille
Kuva: Mika Kukkonen
Sirkussalin uumenista löysimme myös Race Horse Companyn tuottajan Niina Rinta-Oppaan, joka oli juhlavuositunnelmissa: ”Vuosi on käynnistynyt oikein iloisesti. Kyseessä on 15-vuotisjuhlavuotemme, joten paljon tulee tapahtumaan seuraavan 11 kuukauden aikana. Tuleva ohjelmisto päivittyy kevään aikana, mutta luvassa on paljon hienoja esityksiä niin Tapanilan Sirkussalissa ja muualla pääkaupunkiseudun alueella. Ja mainittakoon vielä, että meidän toimintamme ei rajoitu ainoastaan Suomeen, sillä vuoden 2021 Sirkuksen Lumo -palkinnon saanut Rauli Dahlbergin sooloteos O’DD nähtiin helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Vancouverissa.”
Race Horse Companyn juhlavuosi huipentuu Tapanilassa järjestettävään Anniversary Circus Festivaliin 25.9.-1.10.2023.
”Kyseisellä juhlaviikolla nähdään ainakin Tattarmossen Experience -teoksen ensi-ilta. Luvassa on hulvatonta, päätähuimaavaa ja huumoririkasta menoa”, Niina kertoo innokkaana.
Kevään aikana tarjotaan myös erityinen mahdollisuus kaikille sirkusalasta kiinnostuneille, sillä Race Horse Company järjestää kuolemanpyörä-työpajan ma 27.– to 30.3.2023 Tapanilan Sirkussalissa. Työpajat järjestetään kahdelle kuuden hengen ryhmälle, ensimmäinen päivittäin klo 10.00–12.30 ja toinen klo 18.00–20.30. Työpajan ohjaajina toimivat lajin ammattilaiset Hannu Abonce ja Sylvain ”Basco” Briani-Colin ja mahdolliset opetuskielet ovat suomi, espanja, ranska ja englanti. Neljän kerran työpajan hinta on 100 €. Lisätiedot ja ilmoittautumiset sähköpostitse info@racehorsecompany.fi
”Työpaja toteutetaan normaalia pienemmällä kuolemanpyörällä ja on siten helposti lähestyttävämpi. Vaikka työpaja toteutetaankin Tapanilan Sirkussalin turvallisessa ympäristössä tarjoaa se osallistujille varmasti jännitystä ja mahdollisuuden kokeilla omia rajojaan! Mukaan tarvitset vain urheilulliset vaatteet ja ripauksen rohkeutta. Lisäksi jokaisella osallistujalla tulee olla voimassa oleva sirkusharjoittelun sisältävä vakuutus voimassa.”, Niina painottaa.
Kuva: Timo Heikkinen
Kaikki Tapanilan Sirkussalin tapahtumat löytyvät täältä
Race Horse Company ja Agit-Cirk järjestävät Circus Open Stagen lauantaina 1.4. Tapanilan Sirkussalissa. Hae esiintymään vapaamuotoisella sähköpostilla osoitteeseen info@racehorsecompany.fi tai info@agitcirk.com.