Valmennuksella ja olosuhteilla Lehto Areenalla iso rooli seuran kasvussa

Seuran toiminnassa erilaisissa rooleissa pitkään mukana ollut ja tällä hetkellä naisten 1-sarjajoukkuetta valmentava Seppo Siika-aho on iloinen vauhdikkaasta seuratoiminnan kasvusta: ”Ennen PuMa Volley oli keskikokoinen juniorilentopalloseura ja nyt meillä on yli 400 harrastajaa. Seura on hyvin organisoitunut ja pystymme järjestelmällisesti kehittämään seuraa”.

Kasvun taustalta löytyy useita eri tekijöitä, mutta iso merkitys on ollut erityisesti valmennuksen ja olosuhteiden kehittymisellä. Vaikka valmennus perustuu pitkälti vapaaehtoisten toimintaan, pystytään se toteuttamaan laadukkaasti. ”Olemme järjestelmällisesti kehittäneet seurassa toimivien valmentajien ammattitaitoa. Ammattivalmentajia seurassa on 3–5 henkilöä. Suurin osa valmennustunneista on kuitenkin vapaaehtoisten tekemiä”, kertoo Siika-aho. Valmentajien kehittämisessä avainasemassa ovat koulutukset, joihin kutsutaan myös muiden alueen seurojen valmentajia. ”Yhteistyöllä on iso arvo, koska lentopallo on suhteessa pieni laji Pääkaupunkiseudulla, jos verrataan vaikka muihin pallopeleihin”, painottaa Siika-aho.

Yhteinen ja laadukas tukikohta Lehto Areenalla helpottanut logistiikkaa ja parantanut yhteistyötä

Laadukasta valmennusta tukee myös laadukkaat olosuhteet. Iso steppi ylöspäin otettiin tällä saralla vuonna 2021, kun Tapulin liikuntakeskuksen Lehto Areena valmistui. ”Aiemmin treenailtiin ympäri Pääkaupunkiseutua erinäisissä koulun liikuntatiloissa. Kaikki varusteet kulkivat aina valmentajien mukana eri kouluille. Lehto Areenan ja nykyisen Viikin normaalikoulun salin myötä meillä on pari laadukasta tukikohtaa”, iloitsee Siika-aho. Siirtyminen Lehto Areenalle ei ole ainoastaan helpottanut logistiikkaa. ”Yhteistyö ja yhteisöllisyys eri ikäryhmäjoukkueiden välillä on kasvanut merkittävästi. Olen myös huomannut, että tällaiset asiat vaikuttavat myös pelaajien ja valmentajien motivaatioon. On eri asia olla yhdessä laadukkaassa paikassa kuin reissata ympäri Helsinkiä, jolloin muita valmentajia ja pelaajia ei juurikaan arjessa nähdä”, toteaa Siika-aho

Kuvat: MLahdes

Lehto Areena korkattu myös isompien lentopallotapahtumien osalta

Lehto Areenalla on PuMa Volleyn toimesta järjestetty myös kaksi isompaa lentopallotapahtumaa. Naisten 1-sarjan finaaleissa, joissa PuMa Volley koki lopulta kirvelevän tappion, lehtereillä oli noin 400 katsojaa. Lisäksi A-tyttöjen SM-finaaliturnaus toi viikonlopun ajaksi paikalle lentopalloväkeä ympäri Suomen. ”Molempien tapahtumien olosuhteet ja järjestelyt olivat tapahtumien arvoisia ja erityisesti SM-finaaliturnauksesta tuli valtavasti erinomaista palautetta. 1-sarjan finaali oli myös hieno kokemus tällaiselle lajia hengittävälle ihmiselle. En muista, että Pääkaupunkiseudulla olisi vuosikymmeniin ollut niin paljon yleisöä naisten lentopallon sarjaottelussa”, kertoo Siika-aho.

Vaikka naisten 1-sarjajoukkue ei tällä kertaa voittanut finaaleita ja saavuttanut näin mahdollisuutta liigapaikkaan, keskusteluja mahdollisesta sarjanoususta on seurassa käyty. ”Periaatteessa olisimme varmasti voineet hakea liigapaikkaa, vaikka takkiin tulikin. Vaatimukset liigassa ovat kuitenkin toista luokkaa 1-sarjaan verrattuna. Kilpailu katsojista ja kumppanieuroista on todella kovaa pääkaupunkiseudulla. Meidän nykyisessä strategiassamme vuosille 2022-2025 ei ole asetettu tavoitetta noususta, joten se ei ole ainakaan vielä ajankohtainen asia. Paras tapa kehittää seuratoimintaa on luoda lyhyet ja selkeät toimet, joita noudatetaan. Vuoden 2025 loppuun asti toiminnan keskiössä on pelaajapolun kehittäminen”, painottaa Siika-aho.

Kannustava valmennus tuottaa huippujunioreita

Pelaajapolun kehittämisessä PuMa Volley on onnistunut erinomaisesti, sillä lähes kaikissa ikäluokissa joukkueet ovat maan kärkikastia. Lisäksi naisten ja miesten joukkueet 1-sarjassa ovat historiallisen nuoria. Naisten viime kauden joukkueen 14 pelaajasta 11 oli a-juniori-ikäisiä. ”Osa on aloittanut junnuna meillä, mutta osa on tullut kauempaakin, jotta ovat saaneet itselleen kehittävän ympäristön. Emme kuitenkaan halua missään nimessä haalia pelaajia. Olemme jopa kannustaneet joitain pelaajia pysymään nykyisessä seurassaan, jos koemme että pelaajalla on siellä tarpeeksi kehittävät olosuhteet”, kertoo Siika-aho.

Pelaajapolun toimivuuden lisäksi PuMa Volley on saanut kiitosta valmennuksen kannustavuudesta ja positiivisuudesta. Tämä kävi ilmi seuran keväällä 2024 teetetystä palautekyselystä, johon vastasi seurassa harjoittelevat lapset, nuoret, heidän vanhempansa ja muut seuratoimijat. ” Olemme monta vuotta tehneet seurantoimintakyselyitä ja sieltä sitten poimineet kehityskohtia. Nämä kyselyt ovat elintärkeitä, jotta saamme palautetta niiltä, joita varten tätä tehdään. Kuitenkin tässä kohtaa minun on kiitettävä meidän mahtavaa valmennusorganisaatiota ja kaikkia vapaaehtoisia seuratoiminnassa mukana olevia”, kiittää Siika-aho.

www.puma-volley.fi