Yksilöllisen valmennuksen eli tuttavallisemmin personal trainingin suosio on kasvanut Suomessa viimeiset kymmenen vuotta räjähdysmäisesti ja suosio kasvaa edelleenkin. Kun aikaisemmin henkilökohtaista valmennusta käyttivät lähinnä tavoitteellisesti harjoittelevat urheilijat, niin nyt valmennuksia hyödyntävät myös ihan tavalliset suomalaiset opiskelijoista eläkeläisiin ja aloittelijoista huippu-urheilijoihin. Haastattelimme Prehealthin päävalmentaja Jessica Reimania, joka on toiminut valmennusten parissa jo lähes 15 vuotta.
”Valmennuspalveluista on tullut niin sanotusti koko kansan herkkua ja hyvä niin. Aika harva meistä enää nykyisin leikkaa omat hiuksensa, korjaa autonsa tai paikkaa omat hampaansa, vaan mieluusti käännytään alan ammattilaisen puoleen. Liikuntapalvelut eivät eroa muista palveluista, vaan asiantuntijavalmentajat auttavat yhä useampaa ja erilaisempaa liikkujaa. Omasta hyvinvoinnista ollaan yhä kiinnostuneempia ja siihen ollaan valmiita satsaamaan. Toisaalta monella jo oma päivittäinen työ on muuttunut, henkisesti tai fyysisesti, niin vaativaksi, että siitä suoriutuakseen on omasta työkyvystä pidettävä huolta ”, Jessica kertoo, ja jatkaa:
”Suosion kasvaessa myös valmennuspalvelut ovat kehittyneet ja monipuolistuneet valtavasti. Ammattitaitoinen valmentaja käyttää paljon aikaa tutustuakseen asiakkaaseen sekä hänen yksilöllisiin tavoitteisiin ja tarpeisiin. Yleisimpiä tavoitteita ovat painon pudottaminen, energiatasojen ja hyvinvoinnin kohentaminen, kehonhuolto, lihasmassan ja voiman lisääminen tai muun suorituskyvyn nostaminen. Asiakkaan yksilöllisen tilanteeseen räätälöidään harjoitusohjelma, jota sitten lähdetään yhdessä toteuttamaan. Harjoittelu ei suinkaan aina tapahdu kuntosalilla, vaan harjoittelua voidaan tehdä esimerkiksi ulkona ja lisäksi valmennuksiin tullaan usein kaverin tai puolison kanssa.”
Aika moni meistä on jossakin elämänsä vaiheessa innostunut harjoittelusta valtavasti, hankkinut itselleen kuntosalijäsenyyden ja päivittänyt treenivarustusta, mutta sitten motivaatio tippuu kovin nopeasti ja harjoittelu ei tunnukaan omalta jutulta.
”Tämä on valitettavan tuttu ilmiö. Toisaalta on tietenkin hyvä, että moni innostuu ja jopa useastikin vuodessa harjoittelemaan ja panostamaan itseensä. Motivaation hiipuminen olisi kuitenkin monen kohdalla vältettävissä, kun tietyt sudenkuopat kierrettäisiin ja juuri tähän moni asiakas kaipaakin valmentajan apua. Liian usein lähdetään harjoittelemaan liian kovaa, harjoitellaan tavalla joka ei ole itselle mielekästä ja unohdetaan palautumisen merkitys. Tuloksia haetaan liian nopeasti ja silloin harjoittelu alkaa maistua puulta ja into lopahtaa nopeasti.
Hyvän valmentajan kuuluu kannustaa ja huolehtia siitä, että tavoitteet asetetaan realistisesti ja harjoittelun vaativuus vastaa asiakkaan tarpeita. Kun asiakas nauttii harjoittelusta ja palautuminen on kunnossa, niin silloin muutetaan rutiineja ja saavutettavista tuloksista tulee pysyviä. Suurin muutos alkaakin monesti juuri rutiinien pilkkomisesta”, Reiman kiteyttää.
Reiman kertoi, että hyvä valmentajan tulee tutustua asiakkaaseen kunnolla ennen kuin harjoittelu aloitetaan ja haluaa muistuttaa myös, että asiakkaan kannattaa tutustua valmentajaan ennen valmennussopimuksen tekoa.
”Prehealth tarjoaa kaikille kiinnostuneille veloituksettoman konsultaatiotapaamisen, jotta asiakas pääsee tutustumaan valmentajaan ja keskustelemaan siitä, että mitä harjoittelu hänen kohdallaan voisi olla. Konsultaatiotapaaminen ei sido asiakasta mihinkään, mutta on monelle ensi askel kohti parempaa hyvinvointia”, Jessica innostaa.
Tapanilan Urheilukeskuksen toimitusjohtaja Ilpo Kilpeläinen kertoo, että kumppanin valintaan kiinnitettiin erityistä huomiota ja asiaa tarkasteltiin monelta kantilta. ”Halusimme, että asiakkaidemme apuna on sellainen valmennustalo, jonka palveluihin, ammattitaitoon ja ideologiaan itsekin uskomme. Keskusteluissa Prehealthin edustajien kanssa nousivat esiin toistuvasti sanat terveys, hyvinvointi ja hyvä olo. Nämä korostuvat myös omassa tekemisessämme, joten loppujen lopuksi valinta oli helppo. Toivottavasti asiakkaamme hyödyntävät näitä palveluja laajasti”, Kilpeläinen toteaa.