Joka toinen lauantai on veitsenheittolauantai!

Joka toinen lauantai ammuntasalissamme on mahdollista kokeilla lajia, jota erittäin harva on päässyt kokeilemaan. Kokeneen veitsenheittäjän Jukka Janssonin johdolla käydään läpi lajin tekniikoita ja välineitä veitsenheiton lomassa.

Mitä on veitsenheitto?

Jo pitkään lajin parissa viihtynyt Joel Holopainen taustoittaa lajin luonnetta: ”Veitsenheitto ei ole extreme-laji vaan kyseessä on jousiammunnan tapainen tarkkuus- ja taitolaji. Veitsenheitto määritellään usein viihdelajiksi, ja sitä saatetaan nähdä vaikkapa sirkusestradeilla.”

Lajissa on myös erilaisten estradien lisäksi useita eri kilpailumuotoja, jotka vaativat kilpailijalta erilaisia ominaisuuksia. Laji voi vaatia harrastajaltaan nopeutta, voimaa tai tarkkuutta riippuen siitä, millä lajin osa-alueella kilpaillaan.

”Veitsenheitossa kilpaillaan niin tarkkuus-, pika ja pituusheitossa, kuin myös niin sanotussa kaksintaistelussa, jossa kaksi heittäjää kilpailee vastakkain siitä, kumpi ehtii heittää veitsen ensimmäisenä tauluun. Näin ollen lajia voi harjoitella hyvinkin monella eri tapaa”, Holopainen kertoo.

Jukka Janssonin taidonnäytteet oikeaoppisesta heittotekniikasta:

Turvallisuusasiat otetaan veitsenheittopiireissä vakavasti

Koska lajissa käsitellään veitsiä, on erityisesti turvallisuusasioihin kiinnitettävä tarkkaa huomiota.

”Heittoveitset saattavat herättää kauhistusta, mutta ne ovat kuitenkin enemmän urheiluvälineitä kuin varsinaisia veitsiä. Niiden ei tarvitse olla teräviä ja leivän leikkaaminen heittoveitsellä onkin usein tekemätön paikka. Terän puuttuminen mahdollistaa niiden heittämisen turvallisesti. Sen olen harrastusurani aikana huomannut, että lajissa turvallisuusasiat otetaan todellakin hyvin tarkasti huomioon”, Holopainen painottaa.

Laji ei ole vielä toistaiseksi saavuttanut suurta suosiota meillä Suomessa, eikä maailmallakaan harrastajamäärät ole kovin suuria.

”Laji on vasta kehittymisvaiheessa ja jopa 2–3 vuoden harjoittelukokemuksella on mahdollisuus menestyä jopa kansainvälisellä tasolla. Vuoden ehdoton päätapahtuma on lajin maailmanmestaruuskilpailut, johon osallistuu vuosittain 100–200 kilpailijaa ympäri maailman. Tapahtuma on erittäin lämminhenkinen niin kuin lajin luonne yleensäkin”, Holopainen kertoo.

Taival vuoden 2026 veitsenheiton maailmanmestaruuskilpailuja kohti onkin hyvä aloittaa Tapanilan Urheilukeskuksen veitsenheittolauantaista. Seuraavan kerran tämän kiehtovan lajin pariin pääsee jo 29.10 lauantaina klo 16–17.30 ja vain 10 euron hintaan. Veitsenheittolauantaita isännöi Jukka Jansson, jolla on vahva useamman vuoden kokemus lajista.

Tämän lisäksi, joka maanantai klo 17–18 järjestetään ammuntasalissamme veitsenheiton ja eco aims -kivääriammunnan kokeilukerta. Aikuiset voivat osallistua kokeilukerralle hintaan 20 € ja 8–17-vuotiaat hintaan 10 €. Tervetuloa mukaan!

Varaa paikkasi veitsenheittokerroille täältä