Perparim Hetemaj kannustaa hakemaan tukea harrastamiseen Tapanilan Urheilutalosäätiön Kipinärahastosta

Perparim Hetemaj pelasi Italian Serie A:ssa, Euroopan ja maailman TOP-5-sarjassa, 300 ottelua ja kymmenen kautta. Suomen A-maajoukkuetta Hetemaj edusti 49 ottelussa vuosina 2009–2017.  Hetemaj’n perheessä varoja harrastamiseen kerättiin talkootöillä koko perheen voimin. Kuitenkaan varojen riittäminen harrastamiseen ei ollut aina itsestäänselvyys:

”Kaikillahan ei välttämättä taloudellisesti ole mahdollista nykypäivänäkään harrastaa ja niille perheille kipinärahasto on hyvä apukeino. Toivottavasti ne ihmiset Koillis-Helsingin alueella, jotka kamppailevat näiden asioiden parissa, hakisivat rohkeasti tukea harrastamiseen!”, Hetemaj kannustaa.

PERPA ON KOILLIS-HELSINGIN KASVATTI

HJK Malmin kasvatti Hetemaj’lle Koillis-Helsingin alue ja sen liikuntamahdollisuudet ovat tärkeitä:

”Olen asunut juniorivuoteni Pukinmäenkaaressa. Pukinmäen, Siltamäen ja Tapulin jalkapallokentät sekä Lehto Areenan pururata on tullut vuosien saatossa todella tutuiksi. Kipinä jalkapalloon syttyi toden teolla näillä kentillä”, Hetemaj kertoo.

Jalkapallon lisäksi kavereiden kanssa pelattiin salibandya, koripalloa ja yleisurheiltiin.

”Itselläni on aina ollut valtava intohimo jalkapalloa kohtaan ja tiesin heti, että se on minun ykkösjuttuni. Myös muita lajeja tuli harrastettua ja opin niistä kamppailutaitoja ja kehonhallintaa”, kertoo kovasta fysiikasta tunnettu Hetemaj, joka on päässyt pelikentillä vääntämään sellaisten lajilegendojen kuten Rivaldon, Jari Litmasen ja Francesco Tottin kanssa. Hetemaj kannustaa junioreita monipuoliseen urheiluun, mutta muistuttaa, että kirkkaimmalle huipulle päästäkseen on valittava ykköslaji, jonka ehdoille tavoitteellinen harjoittelu rakentuu.

6-vuotiaana HJK Malmin kaupunginosajoukkueessa jalkapallouransa aloittanut Hetemaj on jäänyt suomalaiselle jalkapalloväelle pelikentiltä mieleen erityisesti kovasta taistelutahdostaan. Periksiantamattoman luonteen siemenet on kylvetty kotikasvatuksessa, ja ne ovat jalostuneet entisestään jalkapallokentillä: ”Harrastuksen kannalta ei ole tärkeää, että siinä on hyvä, vaan siitä saatava itselleen jotain. Opin paljon tärkeitä juttuja kuten periksiantamattomuutta ja sitä, että asioiden eteen on tehtävä aina työtä, jotta niitä voidaan saavuttaa.”

KUKAAN EI OLE VALMIIKSI HYVÄ HARJOITTELIJA, VAAN HARJOITTELUUN OPITAAN

Hetemaj’n palo jalkapallokentille on aina ollut kova, vaikka hänellä on ollut myös niitä pieniä hetkiä, jolloin motivaatio ei ole ollut huipussaan. ”Silloin oma veli, kaverit tai vanhemmat ja siskot olivat ohjaamassa minua oikeaan suuntaan. Ei jalkapallokaan voi aina olla hauskaa, kuten mikään muukaan juttu elämässä”, painottaa Hetemaj.

Hetemaj korostaa, että kukaan juniori ei voi olla täydellinen harjoittelija vaan harjoitteluun on myös opittava.

”En ollut mikään täydellisen harjoittelijan esimerkki juniorina. Vaikka intohimo olisi kuinka kova, joka ikinen juniori tarvitsee ohjausta perheeltä ja valmentajilta”, korostaa Hetemaj. Harjoittelemaan Hetemaj oppi viimeistään siinä vaiheessa, kun huonosti treenatun viikon jälkeen HJK Malmin valmentaja laittoi hänet viikonlopun matsissa penkille istumaan.

”Silloin on kaksi vaihtoehtoa: Joko syytän valmentajaa ja en pelaa tai sitten vedän täysiä ja pelaan. Kukaan ei synny koneeksi, mutta itsestä voi tehdä koneen, jos niin haluaa”, painottaa Hetemaj.

Hetemaj löytää yhtäläisyyksiä opiskelusta, johon hänen perheessään on aina panostettu.

”Ei historian kokeessakaan voi pärjätä, jos jättää tavoitteellisen opiskelun viimeiselle illalle. Ero urheilumaailmaan on se, että palaute tulee numeromuodossa, eikä penkkikomennuksella”, korostaa Hetemaj.

Hetemaj lähettää terveiset kaikille nuorille ja painottaa, että urheilemisesta nauttimisen tulee olla kaiken keskiössä: ”Loppujen lopuksi kaikista tärkeintä on se, että urheilu on kivaa. Siinä pääsee toden teolla nauttimaan elämästä. Toivon, että mahdollisimman monella alueen juniorilla on mahdollisuus harrastaa ja tavoitella unelmiaan omassa rakkaassa lajissaan.”

URHEILU KEHITTÄÄ KEHITTÄÄ SOSIAALISESTI JA LISÄÄ NUOREN HENKISIÄ VOIMAVAROJA

Työnteon arvojen oppimisen lisäksi harrastus, joka lopulta muuttui ammatiksi, on antanut Hetemaj’lle paljon myös sosiaalisesta näkökulmasta.

”Urheilussa pääsee viettämään aikaa erilaisten ihmisten kanssa. Sekä yksilö-, että joukkuelajeissa voi oppia sitä, miten käyttäytyä erilaisissa tilanteissa tai miten auttaa kaveria. Itselleni on ollut urheilussa tärkeää tunne siitä, että olen osa tiettyä yhteisöä. Olen myös saanut valtavasti tärkeitä ystäviä urheilun parista”, iloitsee Hetemaj.

Urheilu on tarjonnut Hetemaj’lle apua myös hänen elämänsä vaikeimpiin hetkiin.

”Jos on henkisesti vaikeaa, niin menen urheilemaan, ja yhtäkkiä onkin hyvä fiilis. Tietenkin sarjojen katsominen ja pleikkarillakin pelaaminen on mukavaa, mutta siinä ei pääse samalla tavalla purkamaan energiaa. Urheilu on ollut omalle mielentilalleni todella hyvä asia”, painottaa Hetemaj.

 

KIPINÄRAHASTO AUTTAA, KUN HARRASTAMINEN EI OLE ITSESTÄÄNSELVYYS

Tapanilan Urheilutalosäätiön toimitusjohtaja Teemu Heinon mukaan nuorten liikkumisen ja harrastamisen määrä on viime vuosien aikana vähentynyt ja kipinärahaston avulla pyritään tukemaan niitä kotitalouksia, jotka painivat taloudellisten haasteiden kanssa:

”Tapanilan Urheilusäätiön toiminnan juuret ovat liikunnallisten ja terveiden elämäntapojen edistämisessä. Tänä päivänä monen muun asian tavoin myös liikkuminen on polarisoitunut, ja leikkien ja siirtymisten muodossa tapahtuva lasten ja nuorten arkiliikunta on vähentynyt. Osa nuorista liikkuu ja urheilee valtavia määriä, mutta samalla osalla nuorista liikkuminen on pudonnut huolestuttavan alhaiselle tasolle. Kipinärahaston avulla Urheilutalosäätiö pyrkii varmistamaan, ettei motivoituneen nuoren ainoa harrastus jäisi kiinni perheen taloudellisesta asemasta.”

Kipinärahaston hakuaika päättyy 18.8.2024

Tapanilan Urheilutalosäätiö myöntää avustusta vähävaraisten lasten ja nuorten liikuntaan, jotka toteutuvat Tapanilan Urheilukeskuksen, Helsingin Mailapelikeskuksen ja Tapulin Liikuntakeskuksen tiloissa. Säätiö haluaa olla tukemassa ja auttamassa lasten tasa-arvoisia harrastusmahdollisuuksia ja näin olla mahdollistamassa lasten tasapainoista kehitystä liikunnan avulla. Tämän syksyn hakuaika päättyy sunnuntaina 18.8.2024.

Lue lisää kipinärahastosta