Sirkusammattilaisten Race Horse Company & sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirk muuttavat Eräsaliin!

Race Horse Company on suomalaisen nykysirkuksen ehdottomia kärkinimiä, joka tunnetaan fyysisestä, tinkimättömästä ja teknisesti laadukkaasta rehellisen karkeasta tyylistään. Laajaa kansainvälistä menestystä niittäneet teokset perustuvat kaaoksen estetiikkaan, mustaan huumoriin ja yllätyksen voimaan.
 
Agit-Cirkin jäsenet työskentelevät sirkuksen, musiikin ja tekstin parissa. Yhdistyksen tarkoituksena on valmistaa ja tuottaa persoonallisia ja taiteellisesti korkeatasoisia poikkitaiteellisia nykysirkusesityksiä. Agit-Cirk etsii sirkukselle uutta yleisöä viemällä esityksiä paikkoihin ja tilaisuuksiin, joissa ei yleensä nähdä sirkusta.
 
Sirkuksen myötä Tapanilan Urheilukeskuksen – ja koko Koillis-Helsingin – kulttuuritoiminta kokee järisyttävän lisäyksen. Race Horse Companyn perustaja ja taiteellinen johtaja Rauli Dahlberg kertoo: “Pääkaupunkiseudulla, ja koko Suomessa, on huutava pula juuri sirkukselle sopivista tiloista. Tavoitteemme on saada täysikokoisia teatterilavoja vastaavat olosuhteet harjoittelulle. Lähitulevaisuudessa haluamme olla yksi Pohjoismaiden tärkeimmistä sirkustaloista, sekä tarjota tuettuja residenssejä alan ryhmille.”
 
Tilan remontointi alkaa lokakuussa, ja harjoittelemaan päästään vuodenvaihteessa.

Eräsalista sirkusammattilaisten stage

Eräsalimme on pitkään ollut voimistelijoiden ja kamppailulajien keskus. Voimistelijat muuttivat Tapulin Liikuntakeskukseen, jonka avasimme lokakuun alussa Tapulin urheilupuiston yhteyteen. Race Horse Companylla on ollut tilat Tattarisuolla, mutta voimistelijoiden siirryttyä RCH alkaa rakentaa Eräsaliin sirkusvälineistöä.

Yhteistyökumppaneita tuplamäärä parin vuoden takaiseen

Vuoden 2022 aikana tilamuutokset jatkuvat, kun Tapuliin siirtyviltä seuroilta vapautuu harrastustilaa muualtakin Tapanilan Urheilukeskuksen kiinteistöistä. Kun käytössä on kaksi hehtaaria liikuntatilaa ja lajeja on vuoden aikana noin 80, tilatetris on paitsi innostava haaste, myös upea mahdollisuus saada tiloihin lisää toimijoita ja uusia lajeja.

Parin viime vuoden aikana tiloissamme toimivien seurojen ja yritysten määrä onkin tuplaantunut. Näitä ovat mm. Step Up, Puma Volley, Prehealth, Jokerit ja tanssikoulu Ulpu. Tapanilan Urheilutalosäätiön toimitusjohtaja Ilpo Kilpeläinen on sirkuksen muutosta innoissaan:

”On hienoa saada näin vankka lisäys kulttuuria meidän tiloihin ja samalla uusi yhteistyökumppani! Aina uusien toimijoiden myötä tilojemme tunnettuus kasvaa ja Race Horse Company & Agit-Cirk tuovat meille täysin uutta asiakaskuntaa kulttuurin puolelta. Odotan innolla tulevia tapahtumia, joita pääsemme heidän kanssaan järjestämään.”

KUVAT:
Oikealla: Petter Hellman
Yläbannerissa: Hannu Huhtamo