Lintsin sirkuskoulu aloitti kauden laajalla tuntivalikoimalla Tapanilan Urheilukeskuksessa

Taikuutta, 1-pyöräisellä ajoa, vauvasirkusta, nuorallakävelyä…

Linnanmäen sirkuskoulun tunnit pyörähtivät käyntiin tällä viikolla upouudessa Tapanilan sirkussalissa, ja Koillis-Helsingin mahdollisuudet lasten ja aikuisten harrastuksiin moninkertaistuvat kertaheitolla. Mukaan ehtii kaikkiin ryhmiin hienosti! Sirkuksen valikoimassa on mm. nuorten ja aikuisten acroa ja ilma-acroa, perhesirkusta, vauvojen ja taaperoiden sirkustreeniä, tasapainoa, nuorallakävelyä, 1-pyöräistä, jongleerausta, tramppaa ja rope skippingiä. Lintsin tulon myötä urheilukeskuksen valikoimaan tulevat myös sirkussynttärit.

Sirkuskoulun toiminnanjohtaja Maiju Mustonen kertoo:

”Monella sirkusharrastuksen aloittavalla aikuisella on jokin toive uudesta taidosta, esimerkiksi että on aina halunnut oppia jongleeraamaan tai ajamaan 1-pyöräisellä, ja se ohjaa harrastuksen aloitusta. Noista taidoistahan on elinikäinen hyöty, eikä tarvitse fanaattisesti suhtautua lajiin.”

Lintsin ryhmissä aikuiset ja nuoret treenaavat yhdessä. Se on koettu hyväksi, kun siinä näkee lajin kirjoa laajemmin ja että mihin treenaaminen voi johtaa. Ryhmäkoot ovat pieniä ja kaikki saavat neuvoja oman tasonsa mukaisesti. Perhesirkukset tarjoavat ihanaa yhdessäoloa koko perheelle ja myös aikuinen on aktiivinen osallistuja, vaikka ilmoittaudutaankin lapsen nimellä. Ryhmiä on 2-vuotiaista 8-vuotiaaseen asti.

www.linnanmaensirkuskoulu.fi

Taikuusryhmät

Taikuusryhmät ovat Lintsin sirkuksen erikoisuus ja pääkaupunkiseudulla Lintsi on ainoa, joka kouluttaa taikureita. Nyt Lintsin taikuriopetus siirtyy nyt kokonaisuudessaan Tapanilaan. Koulun perustaja Solmu Mäkelä oli taikuri ja sirkuskoululla on ollut taikurilinja perustamisvuodesta 1981 saakka.

”Taikuudessa harjoitellaan close up -temppuja kolikoilla, naruilla ja korteilla. Opetus toteutetaan pienryhmissä. Osallistujat voivat olla niin lapsia kuin aikuisiakin ja alaikäraja on 8 vuotta. Taikurioppilaat esiintyvät vuosittain sirkuskoulun näytöksissä ja taikureilla on mahdollisuus tehdä myös omaa keikkaa uran edetessä!”, Mustonen kertoo.

Taikuusryhmät keskiviikkoisin 17.30–19.30

Sirkuksen ammattilaiset Race Horse Company & Agit-Cirk

Tapanilan Sirkussali tarjoaa harjoitus- ja esitystilat sirkuksen ammattilaisille

Alkuvuodesta rakennettu, keväällä käyttöönotettu ja jo melkoisesti harjoitusten, näytösten ja kesäleirien hiellä ja ilon kyynelillä siunattu Tapanilan Sirkussali sai viralliset avajaiset osana Tapanilan Urheilukeskuksen Avoimien Ovien päivää. Sali jakautuu kahteen osaan: näyttämö- ja harjoitustilaan, ja siellä järjestetään esittävän taiteen tuotantojen harjoituksia ja näytöksiä sekä sirkuskoulun oppitunteja.

Race Horse Company ja Agit-Cirk tekevät tilassa esitystuotantojen harjoittelua, ja lisäksi näyttämötilaa vuokrataan esittävän taiteen, esim. nykysirkuksen ja nykytanssin ryhmille. Race Horse Companyn tuottaja Antti Suniala kertoo RHC:n harjoitelleen aikaisemmin kansainvälisiä hittejään välillä kylmissä varastotiloissa talvisin, koska tiloja ei vaan ole ollut aiemmin.

”Vapaan kentän esittävän taiteen ryhmillä on huutava pula harjoitustiloista, joissa pystyy harjoittelemaan valotekniikan kanssa. Sirkuksen tekijöiden on vaikea löytää tiloja, joissa voi harjoitella kiinnitysten ja riittävän kattokorkeuden kanssa. Sirkuksessa on paljon välineistöä, jotka vaativat erityisiä teknisiä ratkaisuja”, Suniala sanoo.

”Kun luodaan uutta esitystä, niin se aika, joka saadaan teatterin näyttämölle, on hyvin lyhyt. Sinne rakennetaan, luodaan valot, yksi läpimeno ja sitten on jo esitys. Tässä tilassa sirkusryhmät voivat pidentää valmistautumista valosuunnittelun ja riittävän teknisen tason kanssa, ja siten nostetaan kotimaisen sirkuksen tekemisen tasoa ja tekemisen mielekkyyttä”, Suniala kertoo.

Pidemmällä tähtäimellä tavoite on tarjota vapaan kentän ryhmille tuettuja harjoitusjaksoja, jolloin voidaan puhua residenssikeskuksesta ja siihen tarvitaan valtion tai kaupungin tukea.

”Residenssikeskuksia on Suomessa paljon, mutta niistä hyvin harva sopii sirkukselle ja siitä syystä tätä tilaa on laitettu pystyyn”, Suniala kertoo.

Syksylle sovittu mm. päiväkoti- ja koulunäytöksiä, Linnanmäen sirkuskoulun näytöksiä sekä yritystapahtumia.

”Tärkeä osa tekemistä on meidän yleisötyön kehittäminen: Haluamme tarjota sirkuksen ja taiteen esityksiä ja kasvattaa yleisöä sirkuksen maailmaan. Näiden lisäksi järjestetään lipullisia näytöksiä”, Suniala sanoo.

www.racehorsecompany.fi

www.agitcirk.com/