Tiedote mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle

Tapanilan Urheilukeskuksessa 11.-13.11.2020 kuntosalilla asioineella henkilöllä on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Altistuminen on tapahtunut klo 06.00-08:00 välillä.

Lähikontaktissa altistuneisiin henkilöihin otetaan puhelimitse yhteyttä kuntien tartuntatautiviranomaisten toimesta karanteeniin asettamiseksi. Muut paikalla olleet henkilöt ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle ja heitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan tarkasti 14 päivän ajan 27.11.2020 asti. Testiin tulee hakeutua välittömästi, mikäli lieviäkin oireita ilmenee ja jäädä kotiin odottamaan tulosta. Läheisiä kontakteja erityisesti iäkkäisiin ja riskiryhmiin kuuluviin suositellaan vältettäväksi, kunnes negatiivinen testitulos on saatu ja oireet ovat ohi.

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Helsinkiläiset aikuiset, ja yli 16-vuotiaat nuoret, joilla on omat pankkitunnukset, voivat varata ajan koronavirustestiin tekemällä koronaoirearvion itselleen tai huollossaan olevalle lapselle verkossa osoitteessa https://omaolo.fi/ .

Helsinkiläiset ja helsinkiläisten alaikäisten huoltajat voivat varata ajan myös koronavirustestiin soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18). Kun koronavirusneuvonta on kiinni ja koronavirustautiin viittaavat oireet ovat lieviä, odota seuraavaan päivään.

Muiden kuntien asukkaiden tulee olla yhteydessä oman kunnan terveydenhoitoon testiin pääsemiseksi. Muiden Uudenmaan kuntien asukkaat voivat tehdä itselleen oirearvion ja varata ajan verkossa osoitteessa https://koronabotti.hus.fi/ .

Suosittelemme Koronavilkun käyttöä. Sen voi ladata puhelimeen osoitteesta https://koronavilkku.fi/ . Koronavilkku ei kerro asentamistaan edeltävistä altistustilanteista. Jos käytät Koronavilkkua ja saat hälytyksen, toimi sovelluksen antamien ohjeiden mukaan.

Olemme tehneet joukkoaltistuksen selvityksessä yhteistyötä Helsingin kaupungin Epidemiologisen toiminnan kanssa ja noudattaneet selvityksen yhteydessä annettuja toimintaohjeita.

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä koronaepidemian kiihtymisvaiheessa joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

 

Jatkossa suosittelemme noudattamaan seuraavia ohjeita koronatartuntojen ehkäisemiseksi urheilutapahtumissa

 • Lievinkään oirein ei saa tulla urheilutapahtumaan, vaan tulee hakeutua koronatestiin
 • Toiminta tulee järjestää niin, että yksittäisellä urheilijalla on toiminta huomioiden mahdollisimman vähäinen määrä lähikontakteja (suora kosketus tai >15min oleskelu alle 2m etäisyydellä)
 • Sosiaalitilojen käyttöä tulee porrastaa niin, että tilojen samanaikaista käyttöä vältetään niin pitkään kuin mahdollista (pukuhuoneet, WC:t)
 • Suu- nenäsuojuksia tulee käyttää aina kun mahdollista (mm. valmentajat, toimitsijat)
 • Kädet tulee pestä vedellä ja saippualla/ käsihuuhteella ennen ja jälkeen pelin ja tauoilla
 • Sosiaaliset kontaktit on syytä rajata tiimikavereihin
 • Hyvästä ilmanvaihdosta on huolehdittava sekä harjoittelu- että sosiaalitiloissa
 • Joukkueiden välisissä otteluissa on varmistettava, että valmentajilla on hyvä yhteys toistensa kanssa, jotta tiedonkulku mahdollisesta koronatartunnasta on nopeaa. Kontaktilajeissa myös vastajoukkue altistuu helposti.

Korkean riskin urheilu

 • Kontaktilajit:  jääkiekko, amerikkalainen jalkapallo/jalkapallo, koripallo sekä itsepuolustus-, kamppailu- ja taistelulajit kuten  nyrkkeily ja taekwondo
 • Jaettu urheiluväline, jota kosketaan käsin kuten pallo, frisbee
 • Pelin pituus yli 15 minuuttia
 • Sisälaji, varsinkin pienessä tilassa
 • Katsojat ja tiimin pelaajat eivät noudata turvavälejä
 • Ei maskin käyttöä esim. valmentajilla/ katsojilla
 • Kahden tai useamman tiimin välinen peli
 • Pelaaminen oman yhteisön/maan ulkopuolella.

Epidemiologinen toiminta
Helsingin kaupunki

 

TOIMINTA MOSAGYMILLÄ JATKUU NORMAALISTI

Tapauksen johdosta Tapanilan Urheilutalosäätiön koronanehkäisytoimet tarkistettiin Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa, ja aiemmin sovitut ohjeistukset ja toimenpiteet on todettu riittäviksi.

Toiminta MosaGymillä jatkuu normaalisti, ja kannustamme voimakkaasti asiakkaitamme pitämään hyvää huolta hygieniasta, välttämään lähikontakteja, käyttämään maskeja yleisissä tiloissa, pukuhuoneissa ja aina silloin kun lähikontaktia ei pystytä välttämään.

Muistattehan puhdistaa kuntosalilaitteet aina käytön jälkeen. Desinfiointisuihkeita on lisätty kuntosalille tätä tarkoitusta varten.